مقالات

کاهش تورم آمریکا؛ آیا فدرال رزرو ترمز سیاست‌های انقباضی را می‌کشد؟

روز جمعه ۱۲ آگوست ۲۰۲۲ (۲۱ مردادماه ۱۴۰۱) آماری از تورم آمریکا منتشر شد که حاکی از اخبار خوبی بود. در این گزارش قیمت‌ واردات بیشتر از میزان موردانتظار کاهش پیدا کرد. این همان مرهمی است که التیام‌بخش زخم‌های مصرف‌کنندگان بود. اما مسئله اینجاست که آیا این روند ادامه پیدا می‌کند؟ آیا صرفا با انتشار یک گزارش مبنی بر کاهش نرخ تورم آمریکا، فدرال رزرو از میزان سخت‌گیری‌هایش کم می‌کند؟ این مسئله‌ای است که اکنون بر سر آن حرف و حدیث‌های بسیاری وجود دارد. اما تا زمان نشست بعدی فدرال رزرو که در ماه سپتامبر انجام می‌شود، هیچ چیز مشخص نخواهد بود. توان تحلیل نگاهی به این آمار و ارقام انداخته است و نظر برخی از کارشناسان را نیز در این خصوص منعکس کرده است.

مطلب زیر ترجمه‌ای است از مقاله «This was a good week for inflation numbers, but whether it can last is the big question» به قلم Jeff Cox که در تاریخ ۱۲ آگوست در CNBC منتشر شده است.

آبی بر آتش مصرف‌کنندگان

انتشار این گزارش در آخر هفته‌ی پیش باعث شد افرادی که نگران افزایش قیمت‌ها بودند، هفته را با خوش‌بینی نسبی به پایان ببرند. آخرین آمار و ارقام دفتر تحلیل اقتصادی نشان می‌دهد که واردات کالا و خدمات در آمریکا در سال جاری کمی بیش از ۴ تریلیون دلار است. به همین خاطر است که ارقام روز جمعه یک خوش‌بینی نسبی را به همراه داشت.

هرچند با توجه به اینکه شهروندان آمریکایی قبلا قبوض سنگینی را برای غذا، انرژی و بسیاری دیگر از اقلام زندگی روزمره‌شان می‌پرداختند، هر فرجه و استراحت قیمت خوشایند خواهد بود. به هر حال کاهش ۱.۴ درصدی مبلغ واردات ماهانه برای اولین بار در سال جاری اتفاق افتاد ولی افزایش این رقم به صورت سالانه هم‌چنان بیش از ۸.۸٪ است.

این اخبار در پی گزارش‌هایی منتشر شد که در اوایل هفته از کاهش رشد قیمت‌های عمده‌فروشی و خرده‌فروشی در ماه پیش خبر می‌داد. قیمت‌های تولیدکننده کاهشی نیم درصدی را تجربه کرد و قیمت‌های مصرف‌کننده که شامل مواد غذایی و سوخت بودند ثابت ماندند.

فدرال رزرو نیویورک روز دوشنبه یک نظرسنجی منتشر کرد و نشان داد که مصرف‌کنندگان هم‌چنان انتظارات تورمی بالایی دارند، اما نسبت به ماه‌های گذشته این انتظارات کاهش پیدا کرده است. در روز جمعه، نتایج نظرسنجی احساسات مصرف‌کننده دانشگاه میشیگان، بالاتر از میزان انتظار بود. هرچند هنوز پایین‌ترین سطح آن مربوط به ماه ژوئن است. احساسات مصرف‌کننده اغلب با توجه به قیمت بنزین، فراز و فرودهایی را تجربه می‌کند.

این تنها یک گزارش است

به طور کلی باید گفت که این اعداد و ارقام دست‌کم برای اندکی خوش‌بینی دلیل خوبی هستند. اما عاقلانه‌ترین کار آن است که دست نگه داریم و پایکوبی‌های خود را تا زمان تثبیت شرایط به تعویق بیندازیم. چون شاخص قیمت مصرف کننده در مقایسه با سال گذشته هم‌چنان ۸.۵٪ افزایش دارد. شاخص قیمت تولیدکننده هم در مدت مشابه ۹.۸٪ افزایش پیدا کرده است.

کریشنا گوها (Krishna Guha)، سرپرست سیاست جهانی موسسه Evercore ISI در خصوص CPI هشدار داد که درست است که کاهش تورم در آمریکا نشان از آن دارد که فشارهای تورمی در نهایت ممکن است اوج خود را تجربه کرده باشند. اما باید توجه داشت که این فقط یک گزارش است.

توماس بارکین (Thomas Barkin) رئیس فدرال رزرو ریچموند هم روز جمعه همین اظهارات را بیان کرد. این مسئول بانک مرکزی توضیح داد که اخبار مربوط به وضعیت تورم بسیار خوشایند و مطلوب به نظر می‌رسد. اما هیچ دلیلی وجود ندارد که فدرال رزرو از افزایش نرخ بهره عقب‌نشینی کند. برخی از اقتصاددانان نگران هستند که این افزایش‌ها ایالات متحده را به سمت رکود سوق دهد. ولی فارغ از این مسئله، هم‌چنان این سیاست‌ها در دستور کار قرار گرفته‌اند.

گوها در ادامه‌ی صحبت‌هایش توضیح داد که هنوز فاصله‌ی زیادی تا نقطه‌ای وجود دارد که فدرال رزرو حس کند شواهد به اندازه‌ی کافی قانع‌کننده هستند که نشان از تعدیل تورم داشته باشند. در آن صورت است که دست از افزایش نرخ‌ها خواهد برداشت. در هفته‌ی پیش رو قرار است فدرال رزرو و سرمایه‌گذاران نگاهی بر میزان اثرگذاری تورم بر هزینه‌ها داشته باشند.

از زاویه دید مصرف‌کننده

انتظارات حاکی از آن است که خلاصه گزارش روز چهارشنبه از سمت وزارت بازرگانی، در پی افزایش یک درصدی خرده‌فروشی در ماه ژوئن، افزایش متوسط ۰.۲ درصدی را برای ماه جولای نشان دهد. در این گزارش تورم تعدیل نشده است. هرچند نظرات مختلفی در مورد اینکه این اعداد چه سطحی را تجربه خواهند کرد وجود دارد.

سیتی گروپ گفت که داده‌های کارت‌ اعتباری‌اش کاهش ۱.۱ درصدی ماهانه را نشان می‌دهد. این در حالی است که بانک آمریکا کاهش ۰.۲ درصدی را اعلام کرده است. هرچند هزینه‌های گروه مورد مشاهده، به استثنای انواع دسته‌های نوسانی، ممکن است افزایش ۰.۹ درصدی داشته باشند.

مقامات فدرال رزرو روندهای بزرگ‌تر را به دقت رصد خواهند کرد تا نحوه‌ی اثرگذاری تورم را بر جریان اصلی مشاهده کنند. جورف بروسلاس (Joseph Brusuelas) اقتصاددان ارشد RSM گفت: «به نظر می‌رسد که اوج احتمالی تورم در حال شکل‌گیری است.»

هرچند او در ادامه‌ی حرف‌های خود گفت که اعدادی که این هفته منتشر شدند، احتمالا اثر چندانی بر تصمیمات فدرال رزرو مبنی بر کاهش تورم آمریکا به هدف ۲ درصدی بانک مرکزی نخواهند داشت.

او گفت: «فکر می‌کنم که فدرال رزرو هیچ تغییر سیاستی را در مسیر تورم ماه جولای انجام نمی‌دهد. هر تصوری مبنی بر نقطه‌ی عطف در اقدامات فدرال رزرو، باید نادیده گرفته شود. هنوز چندین ماه با شواهد روشن و قانع‌کننده‌ی بالقوه فاصله داریم. شواهدی که نشان می‌دهند تورم در مسیر بازگشت به هدف ۲ درصدی قرار گرفته است که اکنون به عنوان مشخصه ثبات قیمت در نظر گرفته می‌شود.»

منبع
CNBC

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا