آموزشویدئو

سهام دلاری و غیر دلاری چه تفاوتی دارند؟

همواره رشد یا نزول نرخ ارز به­ طور مستقیم و غیرمستقیم بر بازار سرمایه تاثیرگذار است. به هنگام تغییر و نوسانات نرخ ارز در بازار، ما نیز شاهد تاثیرات این تغییر و نوسانات بر سهام هستیم. طبیعی است که این تغییرات و نوسانات بر روند سودآوری شرکت‌­ها نیز تاثیر می­‌گذارد. سهام موجود در بازار سرمایه بر همین اساس دو دسته سهام دلاری و سهام غیردلاری تقسیم می‌شوند.

سهام غیر دلاری

این سهام شامل سهام دو دسته از شرکت­‌ها است. یکی از آن‌­ها شامل شرکت‌­هایی است که فروش داخلی دارند؛ یعنی تمام فروش محصولات یا خدمات شرکت در داخل کشور انجام می‌شود و فروش آن‌­ها براساس واحد ریال است.

صنایعی نیز هستند که مواد اولیه آن‌­ها از خارج از کشور وارد می‌­شود و جهت تامین ارز لازم برای خریداری مواد اولیه، این شرکت‌­ها بایستی ارز را از بازار آزاد خریداری کنند و یا ارز مورد نیاز را از دولت بخرند. به همین خاطر افزایش نرخ ارز موجب افزایش هزینه این شرکت‌ها و یا کاهش سودآوری آن­‌ها می‌­گردد.

افزایش نرخ ارز یا نرخ دلار می­‌تواند بر صنایعی که به صنایع غیردلاری معروف هستند، تاثیر منفی بگذارد. تنها در شرایطی این تاثیر منفی می‌­تواند برطرف و جبران شود که این شرکت­‌ها با افزایش نرخ فروش محصولات شرکت در داخل کشور همراه باشند.

اغلب در شرایط رکودی که تقاضا محدود است، در عمل افزایش نرخ هم از جانب دولت‌­ها محقق نمی­‌شود و به همین دلیل شرکت‌ها با محدویت مواجه هستند. بنابراین افزایش نرخ ارز بر این صنایع تاثیر مثبتی نخواهد داشت.

چند نمونه از صنایعی که در کشور ما با افزایش نرخ دلار با افزایش هزینه و کاهش سودآوری روبه‌رو می‌شوند، عبارتند از:

  • خودروسازی
  • شرکت­‌های دوده صنعتی که مواد اولیه را از خارج از کشور  وارد می­‌کنند و خروجی آن­‌ها در اختیار شرکت­‌های لاستیک­‌سازی قرار می­‌گیرد.
  • صنعت مواد غذایی مانند شرکت­‌های روغن­‌کشی که ماده اولیه ‌شان از کشورهای خارجی مثل عربستان خریداری می‌شود و فروششان در داخل کشور انجام می­‌شود.

سهام دلاری

صنایع صادرات محور که مواد اولیه داخلی هم دارند، سهام دلاری هستند. افزایش نرخ دلار باعث افزایش سودآوری این سهام می­‌شود.

صنایع پتروشیمی، معادن و فلزات، پالایشگاه ­ها و صنایعی از این دست که همانند صنایع پتروشیمی مواد اولیه‌شان از داخل کشور تامین می‌شود و فروششان صادراتی و به خارج از کشور است از جمله سهام دلاری هستند.

شرکت­‌های دلاری فروش­شان را با ارز و دلار انجام می‌دهند؛ به همین خاطر بالا رفتن نرخ ارز باعث افزایش سودآوری این صنایع می‌­شود.

در برهه‌هایی که در داخل کشور افزایش نرخ ارز را داریم، سودآوری این شرکت‌­ها هم‌­جهت با افزایش نرخ ارز، افزایش پیدا می­‌کند.

از طرفی در صنایعی مانند معادن و فلزات – که کشور ما از آن غنی است و به صورت خام فروشی عمل می‌­کنیم – هرچه نرخ ارز بالاتر باشد وجه ناشی از فروش این مواد نیز بالاتر خواهد بود.

بهترین استراتژی چیست؟

در وهله اول، بهترین استراتژی این است که ما این نوسانات و روند نرخ ارز در بازار را به شدت زیر نظر داشته باشیم و در برهه­‌های زمانی مختلف با توجه به عواملی مثل رونق اقتصادی، رکود اقتصادی، میزان تورم و اقتصاد کلان استراتژی خودمان را تعیین نماییم.

از طرفی دیگر به دلیل خام فروشی‌­­هایی که در صنایع بزرگ بورسی داریم، این نوسانات می‌توانند تاثیر مستقیمی بر نرخ ­های جهانی و سودی که این صنایع در طول سال می‌سازند، داشته باشند. به همین خاطر باید حتما به نوسانات قیمت­‌های جهانی نیز توجه داشته باشیم.

سعی کنید پورتفوی خود را با ترکیب سهام دلاری و غیر دلاری تشکیل دهید که در نوسانات نرخ ارز و یا در زمان‌­هایی که شاهد کاهش نرخ ارز در داخل کشور هستیم، بتوانید ریسک معاملات خود را کاهش دهید.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا