اخبار

وزیر نفت: بزرگ‌ترین چالش برای احداث پتروپالایشگاه ها تامین منابع مالی است

وزیر نفت با اشاره به اینکه بزرگ‌ترین چالش برای احداث پتروپالایشگاه ها تامین منابع مالی است، جزئیات قرارداد ایران و شرکت گازپروم روسیه را تشریح کرد.

به گزارش توان تحلیل، به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، جواد اوجی، وزیر نفت در برنامه صف اول به سوالاتی در حوزه نفت و گاز پاسخ داد که مشروح آن در ادامه آمده است.

امروز شاهد سرمایه‌گذاری ۱۹ میلیارد دلاری در صنعت پتروپالایش بودیم؛ جزئیات این تفاهم‌نامه‌ها چیست؟

اوجی: ظرفیت پالایشی کشور اکنون دو میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز است. ظرفیت تولید نفت و میعانات کشور هم بالغ بر ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز است. با توجه به روند مصرف بنزین و نفت و گاز در کشور پیش‌بینی می‌کنیم که اگر این سرمایه‌گذاری‌ها اتفاق نیفتد در سال‌های آینده مشکل تامین داشته باشیم.

احداث پتروپالایشگاه‌ها از ابتدای دولت سیزدهم مورد تاکید رئیس جمهور بوده است؛ چرا که این بخش هم برای تامین سوخت تامین امنیت انرژی و هم برای جلوگیری از خام فروشی موثر است. محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های ما تحریم‌پذیر نیستند.

بزرگ‌ترین چالش برای احداث پتروپالایشگاه ها تامین منابع مالی است

وزارت نفت مصمم شد طرح پالایشگاهی ۳۰۰ هزار بشکه‌ای را شروع کند. طرح آن از نظر مکان‌یابی و دانش فنی در دولت مصوب شد و در بودجه ۱۴۰۱ به وزارت نفت تکلیف شد. در کنار آن ساخت پالایشگاهی در مکران مطرح شد.

بزرگ‌ترین چالش برای احداث پتروپالایشگاه ها تامین منابع مالی است. در بحث توانمندی سازندگان و متخصصان مشکلی نداریم. برای تامین مالی دولت کمک کرد تا از سرمایه‌ها و منابع مالی و نقدی بانک‌ها و هلدینگ‌های بزرگ اقتصادی استفاده کنیم و این بانک‌ها و شرکت‌ها در این پروژه ها سهامدار شدند. این را در بازار بورس انرژی هم خواهیم برد و از توان و مشارکت مردمی هم استفاده خواهد شد.

پروژه‌های نفت و گاز سودآور هستند

پروژه‌های نفت و گاز سودآور هستند و برگشت سرمایه خوبی دارند. با راه‌اندازی این دو طرح یکی پالایشگاه و یکی پتروپالایشگاه، هم خوراک صنایع پایین‌دست ما تامین می‌شود و هم تامین امنیت انرژی انجام می‌دهیم و هم صادرات فرآورده‌های نفتی داریم که تحریم‌پذیر نیستند.همچنین این طرح‌ها اشتغالزایی بالایی دارند و از ظرفیت خالی کارخانجات استفاده می‌شود. نقدینگی سرگردان به تولید می‌رود.

مجموع ظرفیت پالایشگاه و پتروپالایشگاه جدید بیشتر از پالایشگاه آبادان است

در این دو پالایشگاه و پتروپالایشگاه بالغ بر ۶۰۰ هزار بشکه نفت خام تبدیل به فرآورده می‌شود. ظرفیت پالایشگاه آبادان ۴۵۰ هزار بشکه است و جمع ظرفیت این دو، یک و نیم برابر پالایشگاه آبادان است.

این طرح‌ها ظرف ۵ سال آینده بهره‌برداری خواهند شد و مردم از منافع آن بهره می‌برند. چهار بانک و چهار هلدینگ بزرگ کشور در این پروژه‌ها مشارکت می‌کنند. در تامین ادوات و تجهیزات مشکلی نداریم و عمده چالش تامین منابع مالی است.

طی بررسی که انجام دادیم مشخص شد ۱۶۰ میلیارد دلار طی ۸ سال در بخش بالادست صنعت نفت نیاز به سرمایه‌گذاری داریم که با استفاده از منابع مالی هلدینگ‌ها و مشارکت دادن مردم، عمده پروژه‌های اولویت‌دار به بهره‌برداری می‌رسند.

با این وضعیت تحریمی دیگر برای صادرات باقی نمی‌ماند؟

اوجی: از ابتدای دولت سیزدهم ۸۰ میلیارد دلار تفاهم‌نامه و قرارداد در حوزه میادین نفتی و گازی پتروپالایشگاه‌ها امضا کردیم؛ ۴۰ میلیارد دلار هم با گازپروم روسیه در بخش‌های مختلف امضا شده است. مانعی برای قراردادها وجود ندارد.

در مورد میدان مشترک آزادگان وضعیت چطور است؟

اوجی: امروز ۱۹۰ هزار بشکه نفت از میدان نفتی آزادگان که با عراق مشترک است بهره‌برداری می‌کنیم. توسعه میدان از منابع داخلی وزارت نفت سال‌های زیادی طول می‌کشد.

برای توسعه این میدان شش بانک و هلدینگ بزرگ اقتصادی را مشارکت دادیم و هرچه زودتر منجر به قرارداد می‌شود؛ بر این اساس، ۷ میلیارد دلار طی هفت سال سرمایه‌گذاری خواهد شد و تولید از این میدان نفتی به ۵۷۰ هزار بشکه خواهد رسید.

امروز توسعه همه میادین را به وسیله کارشناسان داخلی توسعه می‌دهیم؛ هیچ کارشناس خارجی در بالادست و پایین‌دست مشاهده نمی‌کنید. دو بسته دیگر هم داریم. نخست فشارافزایی روی میادین مرکزی است که ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون متر مکعب ظرفیت خالی در پالایشگاه گازی داریم؛ لازم است میادین بالادست فشار افزایی شوند.

در بحث دانش‌بنیان بسته دیگری داریم. نزدیک ۵ هزار حلقه چاه تولیدی داریم که ۷۰۰ حلقه چاه کم بازده هستند؛ با استفاده از توان شرکت‌های دانش‌بنیان این‌ها را شناسایی کردیم تا شرکت‌های دانش‌بنیان با دانش روز ظرفیت این چاه‌ها را افزایش دهند و در تولید شریک باشند.

از ظرفیت پالایشی فراسرزمینی هم استفاده کردیم و  نفت را در چند کشور هم فرآوری کرده و تبدیل به ارزش افزوده  بیشتر در بازارهای هدف می‌کنیم.

الان وضعیت دانش اکتشاف و استخراج در حوزه نفت چطور است؟

اوجی: در اکتشاف و توسعه و بهره‌برداری در میادین نفتی و گازی در خشکی و دریا، همه توانمندی‌ها را داریم. برای حفاری چاه‌ها در دریا همه ظرفیت‌ها در کشور موجود است.

یک میلیارد متر مکعب ظرفیت تولید گاز و ۳ میلیون و ۸۱۳ هزار ظرفیت تولید نفت است و در هیچ بخشی مستشار خارجی نداریم. ۹۵ میلیون تن ظرفیت محصولات پتروشیمی داریم و توانمندی خوبی داریم. بیشترین مشکل منابع مالی بود که با این روندی که در پیش گرفتیم از منابع مالی بانکی و هلدینگ‌ها استفاده می‌کنیم.

در دولت سیزدهم ۲۸ قرارداد با ارزش بالغ بر یک میلیارد دلار در بحث جمع‌آوری گاز‌های مشعل داشتیم که عمدتا شرکت‌های خصوصی بوده‌اند که به این گاز نیاز دارند. قول دادیم تا آخر این دولت تکلیف میادین مشترک و جمع‌آوری گاز‌های مشعل مشخص شود.

ایران به مرحله‌ای رسیده که هم صادرات نفت رسیده و هم پول بر می‌گردد؟

اوجی: سال گذشته تکالیف وزارت نفت در بحث بودجه به طور کامل تحقق پیدا کرده است. تحریم‌ها را دور زدیم و یا بلا اثر کردیم. سال گذشته به سامانه نیما از صادرات محصولات پتروشمی ۱۲.۵ میلیارد دلار واریز کردیم.

با گازپروم روسیه قرارداد ۴۰ میلیارد دلاری بسته شده است؛ جزئیات این قرارداد چیست؟

اوجی: از زمان سفر رئیس جمهور به روسیه مذاکرات جدی با طرف روسی را شروع کردیم؛ روس‌ها هم علاقه‌مند بودند. ایران و روسیه دو غول گازی هستند و منابع هیدروکربنی عظیمی دارند.

روسیه ۱۰۰ میلیارد بشکه نفت قابل استحصال دارد که روزی ۷ تا ۸ میلیون بشکه برداشت می‌کند. ما ۱۵۳ میلیارد بشکه نفت قابل استحصال داریم که برداشت روزانه ۳.۸ تا ۴ میلیون بشکه است و پتانسیل افزایش تولید نفت داریم و برنامه‌ریزی شده است.

مذاکرات با طرف روسی را در توسعه میادین نفتی و گازی، احداث ال ان جی، سوآپ و تجارت فرآورده و گاز شروع کردیم  که بخشی هم تبدیل به تفاهم‌نامه شد. ۴ میلیارد دلار قرارداد در توسعه میادین نفتی و گازی مشترک داشتیم.

در توسعه میادین در دریا و سوآپ فرآورده قراردادهایی بسته شده و قرارداد‌های تجارت گاز را هم خواهیم بست.  

به غیر از شرکت گازپروم روسیه شرکت‌های دیگر روسی هم خواهند آمد. با مشارکت و سرمایه‌گذاری خارجی بخشی از نیاز ۱۶۰ میلیارد دلاری سرمایه‌گذاری در کشور تامین می‌شود.

اولویت اول برداشت از میادین مشترک گازی و نفتی است. در بخش پایین‌دست در خطوط لوله انتقال و صادرات گاز به کشورهایی همچون عمان و پاکستان با شرکت گازپروم به توافق رسیدیم. این مجموعه بالغ بر ۴۰ میلیارد دلار است به زودی تفاهم‌نامه‌ها تبدیل به قرارداد می‌شود.

منبع
باشگاه خبرنگاران جوان

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا