آموزش

اندیکاتور DC چیست؟ شناسایی روند سهم با توجه به نوسانات

همه‌ی تحلیل‌گران از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال استفاده می‌کنند تا وضعیت بازار را بهتر بفهمند. برای انجام این کار ممکن است از فاکتورهای مختلفی استفاده شود. ممکن است برخی از اندیکاتورها روی روند و نوسان متمرکز باشند و برخی دیگر به مومنتوم توجه کنند. هرچند برخی از اندیکاتورها هم هستند که تمام این موارد را با هم در نظر می‌گیرند. اندیکاتور DC یا Donchian Channels یکی از این ابزار است که با ترسیم کانال می‌تواند وضعیت فعلی سهم را نشان‌مان دهد. در این مقاله از توان تحلیل، به دنبال آن هستیم که ضمن آموزش این اندیکاتور یاد بگیریم که کاربردهای اندیکاتور DC چیست و چطور می‌توانیم از استراتژی کانال Donchian در معاملات‌مان استفاده کنیم و این ابزار چه فرقی با اندیکاتور DT دارد.

فهرست مطالب با دسترسی سریع

اندیکاتور DC چیست؟

آشنایی با اندیکاتور DC

اندیکاتور DC یا Donchian Channels توسط شخصی به همین نام یعنی آقای ریچارد دونچیان (Richard Donchian) ساخته شد. او خودش یکی از معامله‌گران بازار آتی بود اما با این حال اندیکاتورش در بازار سهام هم کاربرد دارد. او به کمک این اندیکاتور روندها را شناسایی می‌کرد. بعدها لقب «پدر پیگیری روند» را به او دادند.

این اندیکاتور از سه خط تشکیل شده است که به کمک محاسبات میانگین متحرک تشکیل می‌شود. این سه خط سه باند را ایجاد می‌کنند که به صورت پویا در حال حرکت هستند. اگر به ظاهر این اندیکاتور نگاه کنید متوجه شباهت آن با باند بولینگر می‌شوید.

نمونه‌ای از کانال‌های دونچیان

اندیکاتور کانال Donchian یکی از اندیکاتورهای نوسان‌گر است که وقتی آن را روی نمودار قیمت اعمال می‌کنیم کانالی را نشان‌مان می‌دهد که قیمت در حال نوسان در داخل آن است.

باندهای بالایی و پایینی در اطراف باند مرکزی قرار می‌گیرند. باند بالایی بیشترین قیمت دارایی را در طول N‌ دوره نشان می‌دهد. در حالی‌که باند پایینی نشان‌دهنده‌ی کم‌ترین قیمت دارایی در N دوره است. ناحیه‌ی بین باند بالایی و پایینی نشان‌دهنده Donchian Channel است.

آشنایی با سازوکار اندیکاتور Donchian

مهم‌ترین مسئله در آموزش اندیکاتور DC این است که بدانیم عملکرد کانال‌های آن چیست. این کانال‌ها همان‌طور که در بالا هم اشاره کردیم، کران حرکتی را نشان می‌دهند. یعنی در یک دوره‌ی زمانی مشخص، نوسانات دارایی را اندازه می‌گیرند. با بالا رفتن نوسان بازار، باندها از هم فاصله می‌گیرند. ولی وقتی نوسانی در کار نباشد، پهنای باندها کم می‌شود و به هم نزدیک می‌شوند. اما قیمت همیشه هم داخل باندها نمی‌ماند. ممکن است از باند بالایی یا پایینی خارج شود. این مسئله نشان‌دهنده‌ی وضعیت اشباع خرید و فروش است که می‌تواند قدرت روند کنونی را نشان بدهد.

اندیکاتور DC به شناسایی نقاطی می‌پردازد که پتانسیل شکست روند در آن‌ها وجود دارد.

باند میانی هم از بالاترین سقف قیمتی و پایین‌ترین کف قیمتی استفاده می‌کند و میانگین آن‌ها را در طی N دوره حساب می‌کند. با این کار در واقع قیمت برگشت به میانگین را اندازه‌گیری می‌کند.

آموزش فرمول اندیکاتور DC و محاسبه آن

برای محاسبه فرمول اندیکاتور Donchian باید با شیوه‌ی محاسبه‌ی سه باند این اندیکاتور آشنا شویم. یعنی:

  • کانال یا باند بالایی (UC): بالاترین سقف قیمت در N دوره‌ی اخیر
  • باند میانی: 2/(UC + LC)
  • کانال پایینی (LC): پایین‌ترین کف قیمت در N‌ دوره‌ی اخیر

N تعداد دوره‌ی انتخابی تحلیل‌گر است که می‌تواند بر حسب دقیقه، ساعت، روز، هفته، ماه و یا حتی سال باشد. مثلا وقتی تایم فریم تان روی ۵ دقیقه است و N عدد ۲۰ را نشان بدهد، اندیکاتور ۲۰ کندل ۵ دقیقه‌ای اخیر را مدنظرش قرار می‌دهد. کمی جلوتر که برویم، مثالی را هم ارائه می‌کنیم تا بهتر متوجه این فرمول بشوید. حالا باید ببینیم روش محاسبه کانال‌های اندیکاتور DC چیست.

کانال بالایی:

  • اول N را مشخص کنید.
  • بیشترین سقف قیمت را در هر دقیقه، ساعت، روز، هفته یا ماه طی دوره‌ی انتخابی‌تان به دست بیاورید.
  • از میان اعداد به دست آمده، بزرگ‌ترین عدد را انتخاب کنید.
  • نتیجه عددی را نشان می‌دهد که به ترسیم کانال بالایی ختم می‌شود.

کانال پایینی:

  • اول N را مشخص کنید.
  • پایین‌ترین کف قیمتی را در هر دقیقه، ساعت،‌ روز، هفته یا ماه در طی دوره‌ی زمانی انتخابی‌تان به دست بیاورید.
  • از میان اعداد به دست آمده، کوچک‌ترینس عدد را انتخاب کنید.
  • نتیجه عددی را نشان می‌دهد که به ترسیم کانال پایینی ختم می‌شود.

کانال میانی:

  • اول N را مشخص کنید.
  • بیشترین و کمترین قیمت را در هر دقیقه، ساعت،‌ روز، هفته یا ماه در طی دوره‌ی زمانی انتخابی‌تان به دست بیاورید.
  • بیشترین سقف قیمتی را از کم‌ترین کف قیمتی کم کنید. نتیجه را بر عدد دو تقسم کنید.
  • نتیجه عددی را نشان می‌دهد که به ترسیم کانال میانی ختم می‌شود.

تفسیر اندیکاتور کانال Donchian و استراتژی آن

می‌شود فهمید که اندیکاتور Donchian Channels در حقیقت رابطه‌ای مقایسه‌ای را بین قیمت فعلی و محدوده‌ی معاملاتی در دوره‌هایی که از قبل مشخص شده است شناسایی می‌کند. به کمک سه مقداری که در بالا آن را محاسبه کردیم، یک نقشه‌ی قیمتی به دست می‌آوریم که در طول زمان تکمیل می‌شود. یعنی هر چه سهم پیش می‌رود، این اعداد هم طی همان بازه‌های زمانی به دست می‌آیند. به جز شکل ظاهری این اندیکاتور که با باند بولینگر مشابهت دارد، DC هم می‌تواند میزان صعودی یا نزولی بودن بازار را طی هر دوره نشان بدهد.

شاخص DC تلاش می‌کند تا نواحی اشباع را در بازارهای خرسی و گاوی شناسایی کند. به این ترتیب می‌شود برگشت روند، شکست و روندهای نوظهور را با پایین‌تر یا بالاتر رفتن خطوط باندها تایید کرد.

باند بالایی قدرت روند صعودی را نشان می‌دهد. یعنی بیشترین قیمت به دست آمده در دوره را از طریق مقایسه‌ی رقابت میان خرس‌ها و گاوها نشان می‌دهد. خط مرکزی قیمت بازگشت به میانگین را در دوره‌ی انتخابی نشان می‌دهد. این خط، ناحیه‌ی میانی رقابت میان خرس‌ها و گاوها را نشان می‌دهد. درست به همین شکل باند پایینی، قدرت خرس‌ها را نشان می‌دهد که از طریق پایین‌ترین کف قیمتی در جریان رقابت بین خرس‌ها و گاوها به دست می‌آید.

مثالی از معامله با اندیکاتور DC یا کانال دونچیان

آموزش استراتژی اندیکاتور Donchian Channel را با یک مثال ادامه می‌دهیم تا بهتر متوجه کاربرد آن بشویم. به تصویر زیر نگاه کنید:

مثالی از اندیکاتور DC

محدوده‌ی رنگی روی تصویر همان کانال دونچیان است. خط سبز بالایی بیشترین سقف قیمتی و خط قرمز پایینی کم‌ترین کف قیمتی را در طی دوره‌ی انتخابی نشان می‌دهد. در این مثال دوره‌های ما ۲۰تایی هستند. پس دوره‌های تشکیل باند هم ۲۰‌تایی است. با پیش‌روی بازار و سهام به سمت بیشترین حد خود در ۲۰ دوره‌ی اخیر، میله‌های قیمتی خط سبز را با خودشان بالا می‌برند. وقتی که قیمت تا محدوده‌ی پایین‌ترین میزان خودش در ۲۰ دوره‌ی اخیر پایین می‌آید، میله‌های قیمت نیز متاثر از همین اتفاق خط قرمز را پایین‌تر می‌کشند.

وقتی قیمت برای ۲۰ دوره از سطح بالای خود به پایین می‌آید و کم می‌شود، خط سبز بالایی به شکل افقی حرکت می‌کند. سپس شروع می‌کند به ریزش. همین قضیه به صورت معکوس هم اتفاق می‌افتد. یعنی اگر قیمت برای ۲۰ روز از یک مقدار پایین به سمت بالا رشد کند، خط قرمز حرکتی افقی خواهد داشت و سپس بالا می‌رود.

کاربردهای اندیکاتور DC چیست؟

حالا ببینیم از این باندها چه استفاده‌هایی می‌شود کرد. کاربرد اصلی این اندیکاتور در دو حوزه‌ی زیر است:

  • تایید روند
  • شناسایی محدوده‌های اشباع

اغلب موارد و در زمان‌هایی که بازار روندی کاملا مشخص دارد، شرایط اشباع خرید یا فروش را می‌شود به منزله‌ی نشانه‌ای قابل توجه از قدرت روند دانست. حالا هر کدام را در زیر توضیح می‌دهیم.

تایید روند

در هنگامی که یک روند صعودی در جریان است، قیمت به سمت ناحیه‌ی اشباع خرید حرکت می‌کند. این مسئله را می‌توان به منزله‌ی وجود روندی قدرت‌مند در نظر گرفت.

آموزش اندیکاتور dc یا doncihan channel

در سمت دیگر همین قضیه را در هنگام روندهای نزولی هم می‌توانیم ببینیم. البته به صورت معکوس. یعنی وقتی قیمت به سمت نواحی اشباع فروش در حرکت است می‌تواند قدرت روند نزولی را نشان بدهد.

تشخیص اشباع به کمک استراتژی Donchian

اشباع خرید و فروش

وقتی روندی صعودی در بازار در جریان است، ممکن است قیمت به سمت وضعیت اشباع فروش در کوتاه‌مدت حرکت کند. این شرایط اشباع فروش هم می‌توانند از قدرت‌مندی روند خبر بدهند.

تایید روند به کمک کانال دونچیان

در روندهای نزولی هم قیمت به سمت نواحی اشباع خرید در کوتاه‌مدت حرکت می‌کند. این امر به منزله‌ی قدرت روند است.

تایید روند به کمک استراتژی Donchian

آموزش سیگنال گیری با اندیکاتور DC

در این بخش می‌خواهیم توضیح بدهیم که روش استفاده از اندیکاتور DC در معاملات چیست. سه مورد از مهم‌ترین سیگنال‌هایی را که این اندیکاتور تولید می‌کند در ادامه توضیح می‌دهیم.

اندیکاتور کانال دونچیان، برای معامله‌گرانی که با پرایس اکشن کار می‌کنند می‌تواند یک ابزار بهینه و مفید باشد.

معامله شکست

باندهای اندیکاتور DC را می‌توان اساسا به عنوان خطوط شکست در نظر گرفت. برای اعمال این استراتژی با اندیکاتور Donchian، باید حواس‌تان به رفتار قیمت در محدوده‌ی باند بالایی و پایینی باشد. این استراتژی در مواقعی که در بازه‌های زمانی کوتاه یا میان‌مدت اعمال می‌شود اثر بهتری دارد. در حالت کلی وقتی سهم بالاتر از کانال معامله می‌شود، می‌توانیم وارد شویم.

برای استفاده از این استراتژی، در وهله‌ی اول باید روند موجود را شناسایی کنید. سپس به محض مشاهده‌ی برخورد قیمت به باندهای بالایی و پایینی، اقدامات لازم را برای ورود به معامله یا خروج از آن انجام می‌دهند. در حقیقت تفکر پشت این حرکت این است که احتمال شکست در آینده نزدیک است. به این نکته توجه کنید که مرز باریکی بین پولبک و لمس باندها توسط قیمت وجود دارد. اگر قیمت حرکتی در جهت مخالف (به سمت باند میانی) نداشته باشد، احتمال شکست قوی‌تر است.

با مشاهده‌ی تماس پی‌در‌پی قیمت با باندها می‌شود فهمید که قیمت در یک دوره‌ی طولانی در سقف یا کف معامله شده است. شکست در باند بالایی به عنوان سیگنال صعودی است که نشان‌گر فرصت خوبی برای ورود به معامله است. از طرف دیگر شکست باند پایینی به منزله‌ی سیگنالی برای خروج از سهم است.

منتظر بمانید که دو کندل متوالی محدوده‌ی بیرونی باند را لمس کنند. این‌طور می‌توانیم بیشتر به سیگنال شکست‌مان اعتماد کنیم.

اندیکاتور DC به معامله‌گران کمک می‌کند تا سطوح حمایت و مقاومت را بر مبنای سقف و کف‌های قیمتی تصویرسازی کنند. هم‌چنین به آن‌ها اجازه می‌دهد که درک بهتری از نوسان قیمت داشته باشند.

برای اطمینان بیشتر از سیگنال شکست، می‌توانید استراتژی کانال Donchian‌ را در ترکیب با اندیکاتور ADX استفاده کنید. چرا که این اندیکاتور قدرت روند را اندازه‌گیری می‌کند و به شما می‌گوید که آیا شکست پایدار است یا نه.

پولبک

به کمک این روش می‌توانیم بهترین نقطه‌ی ورود را به دست بیاوریم. در روندهای مشخص بهترین نقطه‌ی ورود زمانی به دست می‌آید که پولبک اتفاق می‌افتد. یعنی همان نقطه‌ای که پای باند میانی به ماجرا باز می‌شود. مثلا موقعی که قیمت‌ها در مسیر صعودی شیب کانال دونچیان را به سمت بالا هدایت می‌کنند، بهترین نقطه برای ورود وقتی است که قیمت به باند میانی برخورد می‌کند و از آن‌جا مجددا به مسیر صعودی‌اش ادامه می‌دهد. به بیان دیگر قیمت به باند میانی می‌خورد و کمانه می‌کند.

این استراتژی، یک استراتژی کوتاه‌مدت است و به منزله‌ی جهت روند در بلندمدت نیست. برای پیاده‌سازی این استراتژی، لازم است که مدام خط میانی را تحت نظر داشه باشید. اگر دیدید قیمت بالا می‌رود ولی باند بالایی را نمی‌شکند، می‌توانید سهم‌تان را بفروشید. چرا که احتمال دارد قیمت به خط میانی برگردد. همین‌طور اگر دیدید قیمت به باند پایینی می‌خورد ولی آن را نمی‌شکند و برمی‌گردد، می‌توانید وارد معامله شوید. چون احتمال دارد سهم به سمت باند مرکزی حرکت کند. می‌توانید تا زمانی که قیمت به باند مخالف برسد سهم‌تان را نگه دارید. اگر شکست اتفاق افتاد، شما هم صبر می‌کنید تا سود بیشتری به دست بیاورید. در غیر این صورت احتمال وقوع پولبک وجود دارد و بهترین کار این است که از معامله‌تان خارج شوید.

این استراتژی در مواقعی کاربرد بهتر دارد که بازار روندی رو به رشد دارد. در چنین شرایطی بهترین لحظه برای ورود به معامله، پس از پولبک است. وقتی در این روش از یک اندیکاتور مثل RSI استفاده کنیم، عملکرد بهتری را شاهد خواهیم بود. این‌طور بهتر می‌شود فهمید که آیا بازار واقعا در محدوده‌ی اشباع است یا نه.

بازگشت

اما سومین کاربرد اندیکاتور کانال Donchian به بازگشت روند مربوط است. از باند میانی می‌توانیم به عنوان تعیین‌کننده‌ی نقاط بازگشت روند در بازار استفاده کنیم. این مسئله به معامله‌گران کمک می‌کند تا از معاملات قبلی‌شان خارج شوند و اگر هم در معامله نیستند، از نقاط ورود جدید استفاده کنند. مثلا اگر شما در یک بازار دوطرفه یک سفارش فروش داشته باشید، وقتی کانال دونچیان به سمت پایین در حرکت است، یک شکست بالا به سمت باند میانی می‌تواند به منزله‌ی سیگنال خروج تلقی شود. هم‌چنین اگر کسی معامله‌ی در جریان نداشته باشد، می‌تواند از این طریق یک سیگنال ورودی جدید دریافت کند. تارگت قیمتی اول را هم می‌توانیم باند بالایی کانال و فراتر از آن در نظر بگیریم.

در این استراتژی باید صبر کنید تا قیمت معکوس شود. وقتی قیمت در مسیری خلاف جهت حرکت کرد، آن وقت است که معامله‌گر می‌تواند اقدامات لازم را برای ورود به معامله یا خروج از آن انجام بدهد. مسئله‌ی مهم این است که چه موقع می‌توانیم بگوییم حرکت قیمت در اندیکاتور Donchian «پایدار» است. به طور معمول وقتی که قیمت از باند بالایی به سمت باند میانی می‌آید و آن را قطع می‌کند، سیگنالی است برای خروج. در شرایط معکوس هم سیگنال ورود داریم. معمولا زمانی معامله را باز می‌کنیم یا از آن خارج می‌شویم که قیمت باندها را لمس کند ولی آن‌ها را نشکند. چرا که وقتی شکست اتفاق بیفتد، روند قوی در نظر گرفته می‌شود و معامله‌گر می‌تواند از آن سود کند.

نکته‌ی مهم هنگام استفاده از استراتژی معاملاتی برگشت روند به کمک کانال Donchian این است که پیش‌بینی نکنید. صبر کنید تا در موقع مناسب ورود کنید. طبق معمول منطقی‌ترین کار این است که از ابزاری دیگر برای تایید استفاده کنید و وقتی مطمئن شوید واقعا برگشتی در کار است، آن‌گاه وارد معامله شوید یا از آن خارج شوید.

استراتژی های معاملاتی با اندیکاتور DC

اندیکاتور DC اطلاعات کاربردی را از قیمت ارائه می‌کند ولی به هر حال منطقی‌ترین کار این است که آن را با اندیکاتورهای دیگر ترکیب کنیم تا احتمال موفقیت بالاتر برود. استراتژی های مختلفی را می‌توان با کانال Donchian پیاده کرد که در این‌جا به دو مورد آن اشاره می‌کنیم. یعنی:

برویم و ببینیم عملکرد هر کدام از این دو مورد چطور است.

کانال دونچیان و ADX

حالا می‌توانیم بگوییم که مهم‌ترین کاربرد اندیکاتور DC چیست. کانال دونچیان در درجه‌ی اول یک اندیکاتور دنبال‌کننده‌ و زمان‌بندی روند است. باندهای آن هم همان‌طور که در بالا گفتیم خطوط شکست را نشان می‌دهند. پس خوب است که آن را با اندیکاتوری مثل ADX‌ ترکیب کنیم و از این قابلیت نهایت بهره را ببریم. این‌طور بهتر می‌فهمیم که هر شکست یک فرصت معاملاتی معتبر است یا نه. در این استراتژی تنها زمانی اجازه داریم با شکست کانال دونچیان معامله کنیم که ADX دست‌کم عدد ۲۵ را نشان بدهد.

معمولا اندیکاتور دونچیان سیگنال‌های شکست فیک تولید می‌کند. بهتر است منتظر بمانید تا کندل‌ها به طور متوالی در بالای باندهای بالایی یا پایینی بسته شوند.

معامله در بازارهای رنج

بازار همیشه روندی نیست. در برخی از مواقع حرکت رنج دارد. پس بهتر است به دنبال آن باشیم تا در این شرایط هم از فرصت‌های معاملاتی بهره‌مند شویم. کانال دونچیان را می‌شود به عنوان خطوط معتبر و قطعی حمایت و مقاومت در نظر گرفت. چرا که این خطوط از سقف‌ها و کف‌های قیمتی طی یک دوره مشخص به دست آمده‌اند. اما در چنین بازاری تشخیص نواحی اشباع ممکن نیست. باندهای دونچیان در نوسانات پایین باریک می‌شوند. برای به دست آوردن فرصت‌های معاملاتی در چنین بازاری می‌شود از اسیلاتوری مثل RSI استفاده کرد و شرایط اشباع را پیدا کرد. مثلا وقتی قیمت در باند بالایی است و کانال هم نازک است، باید به RSI نگاه کنیم و ببینیم که آیا این اندیکاتور شرایط اشباع را نشان می‌دهد یا نه.

مثالی از یک استراتژی معاملاتی با اندیکاتور Donchian

استراتژی‌ای که در این قسمت با استفاده از اندیکاتور DC می‌خواهیم آن را آموزش بدهیم شامل چند گام است که معامله‌گران مبتدی هم می‌توانند از آن استفاده کنند.

بر اساس این استراتژی، وقتی قیمت سهم در داخل کانال در حال نوسان است، بازار حول و حوش خط بالایی حرکت می‌کند. اگر قیمت خط بالایی را بشکند، این وضعیت هم به پایان می‌رسد. حالا برویم و ببینیم چه قوانینی را برای ورود به معامله باید مدنظر قرار بدهیم:

۱- اندیکاتور کانال دونچیان را به نمودار اضافه کنید

اولین کاری که می‌کنید طبیعتا این است که اندیکاتور را به نمودارتان اضافه کنید. ترجیحا هم از نمودار کندل استیک استفاده کنید. عدد پیش‌فرض این اندیکاتور برای دوره‌ی زمانی، ۲۰ است و ما هم در این‌جا به آن دست نمی‌زنیم.

ما این استراتژی را برای معاملات روزانه و کوتاه‌مدت در نظر گرفته‌ایم. پس بهتر است از تایم فریم ۱۵ دقیقه‌ای یا نیم ساعته استفاده کنید. پس اگر تایم فریم‌تان ۱۵ دقیقه‌ای است، اندیکاتور بیشترین سقف قیمت و کم‌ترین کف قیمت را در کندل‌های پنج ساعت اخیر نشان می‌دهد. چرا پنج ساعت؟ چون تایم فریم‌مان ۱۵ دقیقه‌ای است و دوره‌مان ۲۰ تایی. یعنی ۲۰ دوره‌ی ۱۵ دقیقه‌ای که می‌شود ۵ ساعت. پس اطلاعات روی نمودار بر حسب پرایس اکشن در پنج ساعت اخیر به دست می‌آید.

۲- منتظر بمانید تا قیمت به آرامی در محدوده‌ی خط بالایی حرکت کند

مرحله‌ی دوم این است که منتظر بمانید تا قیمت برای مدتی به سمت خط بالایی کانال حرکت کند. در طی این مدت، قیمت هرگز نباید از خط میانی پایین‌تر بیاید. به بیان دیگر قیمت باید بچسبد به خط کانال بالایی دونچیان. این امر نشان می‌دهد که مومنتوم صعودی قدرت‌مند است. چرا که تقاضا در حال افزایش است. تصویر زیر را ببینید که چند مثال را در این خصوص نشان می‌دهد.

استراتژی معامله با اندیکاتور دونچیان

۳- در زمان پولبک وارد معامله شوید

شاید فکر کنید که هم‌زمان با حرکت قیمت به سمت بالا و در امتداد خط بالایی کانال، باید وارد شویم. اما قوانین این استراتژی متفاوت است. اتفاقا ما منتظر می‌مانیم تا قیمت پایین بیاید. یعنی پولبک بزند به خط میانی. وقتی قیمت به زیر خط میانی می‌رود یا باند پایینی را لمس می‌کند باید وارد معامله شویم.

در حقیقت وقتی که قیمت به خط میانی پولبک می‌زند می‌توانیم یک پله خرید کنیم. وقتی هم که قیمت یک پله پایین‌تر رفت می‌توانیم یک پله‌ی دیگر ورود کنیم. اگر قیمت بلافاصله بعد از شکست خط مرکزی به سمت بالا برگردد، دیگر نیازی به خرید پله‌ی دوم نیست. به همین سادگی و به کمک خرید پله ای یک شیوه‌ی مدیریت ریسک کارآمد را هم پیاده می‌کنیم.

آموزش استراتژی خرید پله ای به کمک کانال Donchian

۴- حد ضرر را تعیین کنید

گام بعدی هم به مدیریت ریسک مربوط است. یعنی باید حد ضرر را مشخص کنیم. Stop Loss را باید زیر باند پایینی اندیکاتور کانال Donchian قرار بدهیم. حد ضرر باعث می‌شود در شرایطی که قیمت مخالف پیش‌بینی شما حرکت می‌کند، از تحمل ضررهای بیشتر جلوگیری کنید.

تعیین حد ضرر به کمک اندیکاتور DC

۵- حد سود را مشخص کنید

حالا فرض کنیم که روند صعودی مطابق میل‌مان پیش رفته است. می‌توانیم از یک حد سود متحرک استفاده کنیم. حد سود را هم با استفاده از شیوه‌هایی که خودتان همیشه به کار می‌گیرید تعیین کنید.

اگر در بازار دوطرفه فعالیت می‌کنید می‌توانید همین مراحل را به صورت برعکس در بازار نزولی هم در نظر بگیرید.  

محدودیت‌های اندیکاتور DC

بهتر است در این بخش هم اشاره‌ای به این مسئله داشته باشیم که محدودیت‌های اندیکاتور DC‌ چیست. مشکل بزرگ این اندیکاتور این است که وقتی یک مقدار دلخواه یا یک عدد رایج را برای دوره‌ی زمانی در نظر می‌گیریم، ممکن است شرایط کنونی بازار در تحلیل‌مان منعکس نشود. در نتیجه احتمال صدور سیگنال‌های غلط هم بالا می‌رود. اتفاقی که باعث می‌شود عملکرد سرمایه‌گذاری و معامله ضعیف شود.  

از جمله مزایای اندیکاتور کانال دونچیان می‌توان به این مسئله اشاره کرد که این ابزار هم برای تازه‌کارها و هم حرفه‌ای‌های بازار کاربردی است و می‌توان آن را در هر بازاری اعم از سهام یا رمزارز به کار برد.

به جز این اگر تنها از همین اندیکاتور برای ورود به معامله با سطوح اشباع استفاده کنید ممکن است به مشکل بربخورید. چرا که مثلا قیمت به باند پایینی برخورد می‌کند و شما این اتفاق را به عنوان ورود به محدوده‌ی اشباع فروش در نظر می‌گیرید و تصمیم می‌گیرید وارد معامله شوید. اما ممکن است بازار باز هم بریزد و قیمت پایین‌تر برود. بهتر است از اندیکاتوری مثل RSI استفاده کنید و همان‌طور که در بالا توضیح دادیم عمل کنید تا دچار مشکل نشوید.

تفاوت اندیکاتور DC و DT چیست؟

بعضی از مواقع پیش می‌آید که افراد اندیکاتور DC و DT‌ را با هم اشتباه می‌گیرند. اندیکاتور DT‌ خودش به کمک ترکیب دو اندیکاتور بسیار مشهور به نام‌های RSI و استوکاستیک به وجود آمده است که خیلی‌ها آن را با نام Stochastic Rsi می‌شناسند. این اندیکاتور هم به شناسایی نواحی اشباع خرید و فروش کمک می‌کند. اما کاربرد مهم آن در شناسایی نقاط خروج از بازار است. البته وقتی عمق بازار بیشتر باشد، کاربرد این اندیکاتور هم بیشتر است. به هر حال حواس‌تان باشد که این دو اندیکاتور را به دلیل نزدیکی اسامی‌شان با هم اشتباه نگیرید.

بررسی تفاوت باند بولینگر و اندیکاتور دانچین

در همان ابتدا گفتیم که اندیکاتور DC و باند بولینگر شباهت دارند اما حالا می‌خواهیم ببینیم تفاوت‌شان در چیست. فرمول کانال دونچیان را که بالاتر دیدیم. بالاترین سقف‌های قیمتی و پایین‌تر کف‌های قیمتی در طی N دوره‌ی انتخابی منجر به ترسیم باندهای این اندیکاتور می‌شوند. اما فرمول اندیکاتور بولینگر این‌طور است:

(میانگین متحرک ساده در N دوره ± انحراف معیار قیمت برای N دوره) × ۲

این کار باعث می‌شود محاسبات هموارسازی شوند و اثر قیمت‌های سقف و کف کمتر شود.

تفاوت دیگر این است که اندیکاتور Donchian نیازی به ورودی کاربر برای نوسان ندارد. در بازاری آرام باندهای بولینگر باریک‌تر و کم‌عرض‌تر از خطوط اندیکاتور دونچیان هستند. به همین میزان وقتی نوسانات شدید باشد باندهای بولینگر هم در مقایسه با خطوط اندیکاتور DC‌ بیشتر از یک‌دیگر فاصله می‌گیرند. تصویر زیر به شما کمک می‌کند این دو اندیکاتور را در کنار یک‌دیگر مقایسه کنید. محدوده‌ی آبی کانال دونچیان را نشان می‌دهد و محدوده‌ی قرمز مربوط به باند بولینگر است.

تفاوت باند بولینگر و کانال دونچیان

شاید در نگاه اول درک تفاوت این دو اندیکاتور سخت باشد اما باز هم می‌شود به تفاوت آن‌ها پی برد. مخصوصا که باندهای بولینگر تمایل دارند واکنش‌های سریع‌تری نشان بدهند و قیمت را سریع‌تر دنبال کنند. اما کانال دونچیان حرکتی آهسته‌تر دارد و تا زمانی که دوره به روز‌رسانی نشده است هم‌چنان در نزدیکی سقف یا کف می‌ماند. در این نمونه دوره‌ی انتخابی هر دو شاخص به صورت پیش‌فرض ۲۰ است.

مقایسه اندیکاتور DC و کانال قیمت

مسئله‌ی دیگری که می‌تواند ما را در خصوص این اندیکاتور سردرگم کند این است که شاید ندانیم تفاوت میان اندیکاتور DC و کانال قیمت چیست. ترسیم کانال در تحلیل تکنیکال، یکی از رایج‌ترین مواردی است که معامله‌گران انجام می‌دهند. این کار از طریق اتصال سقف و کف‌های اخیر انجام می‌شود. اما به هر حال کانال قیمت کمی با کانال دونچیان متفاوت است. چرا که تمایل به افقی شدن دارد؛ در حالی که کانال ترسیمی معامله‌گران همیشه با روند هم‌جهت است.

باز هم به تصویر زیر نگاه کنید. دو خط سبز، کانال قیمت صعودی را به کمک سطوح حمایت و مقاومت نشان می‌دهند. اما رفتار کانال دونچیان طوری است که انگار از قیمت عقب مانده است و با سرعت کندتری آن را دنبال می‌کند.

مقایسه کانال قیمت و کانال دونچیان

این به آن معنا نیست که یکی از این دو کانال عملکرد اشتباهی دارد. هر دو، سیگنال‌های خرید و فروش را به درستی ارائه می‌کنند. مخصوصا زمانی که با اندیکاتورهای دیگر ترکیب می‌شوند.

جمع بندی

اندیکاتور DC یا کانال دونچیان (Donchian Channels) یکی از اندیکاتورهای روندی تحلیل تکنیکال است که توسط شخصی به نام دونچیان ابداع شده است. این اندیکاتور به سادگی و با توجه به سقف و کف‌های قیمتی در طی یک دوره‌ی مشخص، نتایج را به صورت کانالی متشکل از سه خط ترسیم می‌کند. باند بالایی بیشترین سقف و باند پایینی کم‌ترین کف قیمت را نشان می‌دهد. باند میانی هم میانگین پایین‌ترین کف قیمت و بالاترین سقف قیمت را نشان می‌دهد. این اندیکاتور می‌تواند برای تایید روند، تشخیص شکست، پولبک و برگشت روند مورد استفاده قرار بگیرد. به همین ترتیب می‌شود با استفاده از اندیکاتورهای دیگری مثل ADX و RSI استراتژی های مختلفی را با اندیکاتور Donchian پیاده کرد.

سوالات متداول با پاسخ های کوتاه

اندیکاتور DC چیست؟

یک اندیکاتور دنبال‌کننده‌ی روند است که ظاهری شبیه باند بولینگر دارد.

ساختار اندیکاتور Donchian چگونه است؟

این اندیکاتور سه خط اصلی دارد که تشکیل یک کانال را می‌دهد. باند بالایی از محاسبه‌ی بیشترین سقف قیمتی طی یک دوره‌ی مشخص به دست می‌آید. خط پایینی هم کم‌ترین کف قیمتی را طی همین دوره نشان می‌دهد و خط میانی هم میانگینی است از همین سقف و کف‌های به دست‌ آمده.

محدودیت اندیکاتور DC چیست؟

مهم‌ترین ایرادی که به این اندیکاتور وارد است این است که ممکن است اطلاعات قیمت طی آن دوره‌ی انتخابی به خوبی منعکس نشوند. هم‌چنین سیگنال‌های فیک این اندیکاتور هم زیاد است که برای کاهش این مشکل باید از اندیکاتورهای دیگری مثل RSI یا ADX استفاده کرد.

کاربردهای کانال دونچیان چیست؟

از این ابزار بیشتر برای تایید روند و یا شناسایی سطوح اشباع استفاده می‌شود. استراتژی های مختلفی را می‌توان در معامله با اندیکاتور Donchian پیاده کرد. با توجه به کاربردهای این اندیکاتور مواردی نظیر معامله در شکست، پولبک و بازگشت روندها قابل انجام است.

منبع
Investopedia

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا