گپ قیمتی چیست؟ شکافهای معنادار در نمودار قیمت سهام

تا کنون به شکست تصویر در آب توجه کردهاید؟ گاهی پیش میآید که در نمودارها قیمتی شکافی در روند نوسانات سهام دیده میشود. هرجا نام گپ قیمتی به گوش برسد، صحبت در مورد فاصلههای موجود در نمودار قیمت است. اما دلیل به وجود آمدن گپهای قیمتی در بورس چیست؟
گپهای قیمتی اطلاعات و نکات مهمی را بیان میکنند. اما تحلیلگران تکنیکال بیشتر به نمودارهایی علاقه دارند که شکاف قیمتی در آنها وجود ندارد. این شکافها در پی افزایش سرمایه، تقسیم سود نقدی و تعدیل مثبت یا منفی بیشتر از ۱۰ درصد اتفاق میافتند. در ادامه این موارد را بررسی کرده و توضیج میدهیم که گپ قیمتی نشانگر چیست و چه انواعی دارد.
گپ قیمتی چیست؟

زمانی که در یک بازه زمانی معین، شاهد اختلاف قیمت در نمودار یک نماد هستیم، در واقع گپ قیمتی ایجاد میشود. این شکاف در پی یک جهش ناگهانی قیمت تشکیل میشود. به بیان دیگر، گپ قیمتی در بورس به تفاوت قیمت پایانی روز قبل و قیمت آغازین روز بعد در یک سهم اشاره دارد. باید به این نکته دقت کرد که در این شکاف قیمت، هیچ معامله و داد و ستدی انجام نمیشود. این امر موجب میشود که در نمودار، شاهد یک ناحیه خالی باشیم.
گپهای قیمتی در روندهای صعودی به منزله استحکام روند و در روندهای نزولی نشانه ضعف هستند. به طور کلی، شکاف قیمتی معمولا در نمودارهای روزانه پدیدار میشود. اما در نمودارهای هفتگی و ماهیانه بلندمدت نیز میتوان شکاف قیمتی را مشاهده کرد. بروز این شکافها اتفاق مهمی به شمار میرود. طبق یک باور، شکافها همیشه پر میشوند. اما این باور همیشه هم صحیح نیست و ممکن است برخی از شکافهای قیمتی پر نشوند. در حقیقت با توجه به اینکه گپها در کجا و چه مواقعی اتفاق میافتند، شرایط متفاوتی رقم میخورد.
مفهوم پر شدن گپ قیمتی چیست؟
چنانچه در بلندمدت گپهای عملکردی جبران شوند و قیمت دوباره به سطوح قبلی برگردد، این مسئله به پر شدن گپ اشاره دارد. به عبارت دیگر، جبران ناحیه خالی در نمودار قیمتی، به پر شدن گپ میانجامد. در ادامه بیشتر در این خصوص صحبت خواهیم کرد.
تقسیمبندی گپهای قیمتی در بورس
گپهای قیمتی در بورس میتوانند صعودی یا نزولی باشند. زمانی که گپ صعودی است، قیمت آغارین کندل دومی از قیمت پایانی کندل قبلی بیشتر است. یعنی اگر شاهد پرش قیمت به سمت بالا باشیم، یا به عبارت دیگر قیمت بالاتر از آخرین قیمت پایانی باز شود، گپ صعودی تشکیل میشود. به گپ صعودی، گپ قیمتی بالا یا Up Gap هم گفته میشود. در چنین گپهایی، پایینترین قیمت در انتهای جلسه معاملاتی، باید بالاتر از بیشترین قیمت روز قبل باشد.
مثلا فرض کنید که گزارش پایان روز، حاکی از میزان درآمد زیادی در یک سهم باشد. به این ترتیب عموم مردم برای خرید سهم مذکور هیجانزده میشوند. افزایش تقاضا موجب افزایش قیمتها میشود. در نتیجه این امر، قیمت سهام بیشتر از پایینترین قیمت در روز قبل خواهد بود.
به همین ترتیب، گپ نزولی میتواند زمانی رخ دهد که قیمت آغازین کندل دوم، از قیمت پایانی کندل قبلی کمتر باشد. گپ قیمتی پایین یا Down Gap دقیقا برعکس گپ قیمتی بالاست. به بیان دیگر، زمانی که پرش قیمت به سمت پایین باشد یا قیمت شروع معاملات امروز، پایینتر از آخرین قیمت پایانی روز قبل باشد، گپ نزولی تشکیل میشود. گپها را میتوان به آسانی در نمودار قیمت سهام مشاهده کرد.
دلایل وقوع گپ قیمتی در بورس چیست؟
حال که متوجه شدیم گپ قیمتی چیست، بد نیست اشارهای هم به دلیل و منشا این اتفاق داشته باشیم. سوال اینجاست که چرا این شکاف قیمتی ایجاد میشود؟ در ابتدای همین مطلب گفتیم که گپ قیمتی میتواند در پی اتفاقهای مختلفی رخ دهد. یکی از این مسائل افزایش سرمایه است.
یک دلیل دیگر میتواند تقسیم سود نقدی در مجمع شرکتهای بورسی باشد. به علاوه تعدیل مثبت یا منفی بیشتر از ۱۰ درصد نیز میتواند دلیل دیگری برای ایجاد گپ قیمتی باشد. افزون بر این موارد، زمانی که اطلاعات یا اخبار مهمی افشا میشود، شاهد ایجاد گپ خواهیم بود. در ادامه این دلایل را بررسی میکنیم.
منظور از گپ قیمتی افزایش سرمایه چیست؟
اگر کسی از شما بپرسد مهمترین گپ قیمتی چیست، میتوانید در پاسخ از گپ قیمتی افزایش سرمایه نام ببرید. تحلیلگران تکنیکال چندان از این گپ استقبال نمیکنند. چرا که این شکاف به دلیل روند طبیعی عرضه و تقاضا اتفاق نیفتاده است.
هنگامی که یک شرکت افزایش سرمایه میدهد، تعداد سهمهایش تغییر میکند. پیشتر در خصوص افزایش سرمایه صحبت کردهایم و میدانیم که افزایش سرمایه به دلیل تامین مالی و همچنین اصلاح ساختارهای مالی شرکتها انجام میشود. پس از افزایش سرمایه، شرکت باید سهمهای جدید را منتشر کند و در اختیار سهامداران قرار دهد. به این ترتیب میتواند منابع مالی را تامین کند.
فرض کنید یک فرد ۲۰۰ سهم یک شرکت را به قیمت هر سهم ۱۵۰۰ تومان خریداری کرده است. پس از افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی تعداد سهامش دوبرابر میشود و به ۴۰۰ عد میرسد. طبیعی است که باید به همان نسبت قیمت سهم هم کم شود تا تفاوتی در میزان سرمایه افراد ایجاد نشود. یعنی میزان دارایی باید پیش از افزایش سرمایه و پس از افزایش سرمایه یکسان باشد. به همین ترتیب قیمت هر سهم برابر خواهد شد با ۷۵۰ تومان (۲۰۰ سهم ۱۵۰۰ تومانی یا ۴۰۰ سهم ۷۵۰ تومانی). مشخص است که تنها تعداد سهام است که افزایش پیدا کرده است، نه ارزش آن. به هر طریق، پس از انجام این فرآیند، با ایجاد قیمت جدید، شاهد ایجاد گپ قیمتی هستیم. شرکتهای بورسی باید این گپ قیمتی را پر کنند.
پر شدن گپ قیمتی افزایش سرمایه چقدر زمان میبرد؟
این مسئله به روند کلی بازار و همچنین استقبال سهامداران از سهم بستگی دارد. یکی از شیوههایی که میتواند افراد را در این خصوص آگاه کند، بررسی و مشاهده سوابق افزایش سرمایه در بازههای زمانی قبلی است. یعنی سهامداران باید بررسی کنند که پر شدن گپهای قیمتی ناشی از افزایش سرمایه در دورههای پیشین، چقدر طول کشیده است. ممکن است سرمایهگذار متوجه شود که گپ قیمتی قبلی پس از گذشت زمان زیادی پر شده است. به این ترتیب اگر قصد ندارد به صورت بلندمدت در سهم سرمایهگذاری کند، بهتر است پیش از آنکه افزایش سرمایه انجام شود، دارایی خود را بفروشد و از سهم خارج شود.
گپ قیمتی پرداخت سود چیست؟
گفتیم که در صورت پرداخت سود نقدی نیز شاهد ایجاد گپ قیمتی خواهیم بود. سود نقدی (DPS) در پایان سال مالی به سهامداران پرداخت میشود. پس از پرداخت سود نقدی، ارزش سهام به همان میزان کم خواهد شد. این مسئله منجر به ایجاد گپ قیمتی در هنگام بازگشایی سهام پس از جلسه مجمع خواهد شد.
البته لازم است در اینجا نکتهای مهم را بیان کنیم. قیمت سهام پس از بازگشایی الزاما پایینتر نخواهد بود. چرا که سهم پس از مجمع، بدون محدودیت دامنه نوسان بازگشایی میشود. در برخی از مواقع ممکن است سهم در قیمتی بالاتر هم بازگشایی شود. به ویژه زمانی که سود نقدی کم است و شرایط بازار به گونهای است که تقاضا در آن زیاد است.
ایجاد گپهای قیمتی به دلایل دیگر
دو موردی که تا اینجا بیان کردیم، بنا به دلایل عملکردی و به صورت اتوماتیک موجب ایجاد گپ قیمتی میشوند. اما گپهای دیگری نیز وجود دارند که در پی روند طبیعی عرضه و تقاضا ایجاد میشوند. در ادامه خواهیم گفت که منظور از دلایل دیگر ایجاد گپ قیمتی چیست.
گپ قیمتی در پی اخبار مختلف در سهم
در مطالبی که تا کنون بیان کردهایم، به این مسئله اشاره کردهایم که سهام ممکن است به دلایل متعددی متوقف شوند. افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف و ب از جمله مهمترین دلایلی هستند که موجب توقف نماد شرکتها خواهند شد. در پی افشای این اطلاعات، اخبار مثبت و منفی میتواند در زمان بازگشایی موجب افزایش یا کاهش عرضه و تقاضا شود. بدیهی است که این امر منجر به ایجاد گپهای قیمتی در بورس خواهد شد.
در نظر بگیرید در پی گزارشی که خبر از فروش زمین یک شرکت دارد، نماد آن شرکت متوقف شود. اینگونه تصور کنید که فروش این زمین میتواند موجب افزایش ۵۰ درصدی سود این شرکت شود. هنگام بازگشایی و زمانی که سهم بدون محدودیت دامنه نوسان معامله میشود، با توجه به این اخبار مثبت، تقاضا برای خرید سهام افزایش پیدا خواهد کرد. به این ترتیب سهم در قیمتهای بسیار بالاتری بازگشایی میشود. این مسئله موجب ایجاد یک شکاف قیمتی صعودی خواهد شد.
گپ قیمتی به دلیل بسته بودن نماد به مدت طولانی
اما دیگر دلایل ایجاد گپ قیمتی چیست؟ گاهی پیش میآید که خبر خاصی در سهام وجود ندارد ولی گپ قیمتی ایجاد میشود. در نظر بگیرید که نمادی به دلیل یک اتفاق مشخص، به مدت طولانی بسته باشد. در این مدت که سهم بسته بوده است، ممکن است شاخص کل بازار بورس، کاهشی چند درصدی را تجربه کرده باشد. یا حتی ممکن است طی مدت بسته بودن سهم، شرکتهای همگروه رشدی معادل ۲۰ درصد داشته باشند. در چنین شرایطی، سهم معمولا برای جبران این فاصله، با گپ قیمتی بازگشایی شود.
نمودار تعدیلشده و گپ قیمتی
با توجه به تعریف نمودار تعدیلشده، ممکن است تصور کنید این نمودار فاقد هر گونه گپ قیمتی است. اما حقیقت آن است که در این نمودار هم گپ قیمتی وجود دارد. به عنوان مثال دو نمودار زیر را که مربوط به یک سهم است، در نظر بگیرید.

این نمودار تعدیلنشده است که دو گپ قیمتی در آن مشاهده میشود. حال نمودار تعدیلشده را نیز مشاهده کنید. خواهید دید که پس از تعدیل هم یکی از دو گپ همچنان باقی است.

اما دلیل باقی ماندن گپ قیمتی در نمودار دوم چیست؟ در واقع گپ سمت چپ مربوط به افزایش سرمایه بوده است. اما گپ سمت راست که در هر دو نمودار شاهد آن هستیم، در پی روند طبیعی عرضه و تقاضا رخ داده است. احتمال دارد که یک خبر خوب و مثبت موجب افزایش تقاضا در سهم شده باشد.
پس به طور کلی، زمانی که گپهای قیمتی در بورس در اثر افزایش سرمایه یا پرداخت سود نقدی ایجاد شده باشند، در نمودار تعدیلشده از بین خواهند رفت. اما اگر این گپها در پی عرضه و تقاضای طبیعی تشکیل شده باشند، در نمودار تعدیلشده نیز اثر آنها باقی خواهد ماند. پیشتر گفتیم که تحلیلگران تکنیکال علاقه چندانی به گپ حاصل از افزایش سرمایه ندارند. بنابراین این افراد ترجیح میدهند که در تحلیلهای خود ار نمودارهای تعدیل شده استفاده کنند.
به خاطر داشته باشید که هنگام بازگشایی سهم پس از افزایش سرمایه و سود نقدی هم، عرضه و تقاضا موجب ایجاد گپ قیمتی میشود. اما در حقیقت تاثیر عملکرد شرکت موجب تغییر در حجم عرضه و تقاضا شده است.
مثال
برای اینکه بهتر متوجه شوید تاثیر عوامل عملکردی در ایجاد گپ قیمتی چیست، مثالی را ارائه میکنیم. در نظر بگیرید که سهامی با قیمت ۲۰۰۰ تومان به منظور پرداخت سود سالانه متوقف میشود. سپس در مجمع به ازای هر برگه سهام، مبلغ ۲۰۰ تومان سود در نظر گرفته میشود. هنگامی که سهم بازگشایی میشود، قیمت هر سهم ۱۸۰۰ تومان خواهد بود و این مسئله موجب ایجاد گپ قیمتی ۲۰۰ تومانی در نمودار سهام خواهد شد. این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که سهامداران ۲۰۰ تومان سود خود را دریافت کردهاند. در حقیقت قیمت سهم همان ۲۰۰۰ تومان خواهد بود. به همین دلیل در نمودار تعدیلشده، این گپ کاملا از بین خواهد رفت.
در سمت مقابل فرض کنید که سهم به جای بازگشایی در قیمت ۱۸۰۰ تومان، در قیمت ۱۷۰۰ تومان باز شود. به این ترتیب شکاف قیمتی روی نمودار، ۳۰۰ تومانی خواهد بود. این مسئله نشان میدهد که قیمت هر سهم ۱۰۰ تومان کم شده است و اکنون در قیمت ۱۹۰۰ تومان معامله میشود. در نمودار تعدیلشده، گپ تشکیلشده در اثر ۲۰۰ تومان سود نقدی از بین خواهد رفت. اما گپ ناشی از ۱۰۰ تومان کاهش قیمت که در پی روند طبیعی عرضه و تقاضا بوده است، همچنان باقی خواهد ماند.
انواع گپ قیمتی در بورس چیست؟
گپهای قیمتی در بورس انواع مختلفی دارند که هر یک در شرایطی خاص پدید میآیند. این گپها عبارتاند از:
- گپ معمولی
- گپ شکست
- گپ خستگی
- گپ ادامهدهنده
در ادامه این گپهای قیمتی را بررسی خواهیم کرد.
گپ معمولی چیست؟
گپ معمولی یا Common Gap در نمودارها به کرات مشاهده میشود. در صورت مشاهده این گپ، جای نگرانی نیست. چرا که ابعاد آن کوچک است و به دلیل اتفاقات ساده ایجاد میشود. گپ معمولی، در طی زمانی کوتاه (از چند روز تا چند هفته) از بین میرود. سپس قیمتها به همان سطوح اولیه برمیگردند.
گپ شکست چیست؟

هر یک از انواع گپهای قیمتی در بورس، بیانگر وقوع شرایطی خاص هستند. مثلا زمانی که شاهد گپ شکست هستیم، میتوانیم دریابیم که یک روند قدرتمند و بلندمدت در سهم ایجاد شده است. جهت حرکت این روند نیز خلاف جهت قبلی است. به این ترتیب، سهم در طی حرکتش، نواحی حمایت و مقاومت را خواهد شکست و روندی جدید را در جهتی جدید آغاز خواهد کرد. پس از آنکه یک روند خنثی در سهم شروع شود، گپ شکست ایجاد میشود. به بیان دیگر زمانی که قیمت در یک روند بدون تغییر قرار دارد و نوسانی قوی در سهم مشاهده میشود، گپ شکست ایجاد میشود.
بیشتر بخوانید
تا زمانی که گپهای قیمتی پر نشوند، نمیتوان انتظار بهبود روند را داشت. اما امکان پر شدن گپ شکست نسبت به سایر گپها کمرنگتر است. در گپهای صعودی، این امکان وجود دارد که قیمت به بالای شکاف برگردد و بخشی از گپ را پر کند. اما بخشی از گپ خالی خواهد ماند. به طور کلی در مواقعی که همزمان با ایجاد شکاف، حجم معاملات نیز سنگین شود، احتمال پر شدن گپ کمتر خواهد بود.
زمانی که شاهد حجم معاملات و تعداد معاملهگران زیاد باشیم، میتوان گفت که سهم از گپ خارج شده است. چنانچه این شکاف قیمتی همراه با الگوهایی مانند سر و شانه و … رخ دهد، میتوان سیگنالهایی قوی را از آن دریافت کرد.
گپ شکست در انتهای الگوهای قیمتی اتفاق میافتد. وقوع این گپها اخطاری است برای آغاز یک حرکت معنیدار در قیمت. پس از اینکه الگوی اصلی در بازار ایجاد شود، معمولا در ناحیه شکاف شاهد شکست خطوط مقاومت خواهیم بود. شکستهای مهم در سقف قیمت، موجب ایجاد شکاف قیمتی میشوند. شکست معتبر خط روند نیز خبر از بازگشت روند میدهد. این مسئله نیز ممکن است به صورت شکاف شکست ظاهر شود.
ناحیه تراکم در گپ قیمتی چیست؟
گپ شکست در شرایطی رخ میدهد که قیمت در محدوده ناحیه تراکم به یکباره بشکند. ناحیه تراکم محدوده قیمتی است که برای چند هفته، معاملات در آن قسمت انجام میشود. این ناحیه دو لبه بالایی و پایینی دارد. زمانی که حرکت از بالا به پایین است، به محدوده حمایتی میرسیم. هنگامی که حرکت از پایین به بالا باشد، به محدوده مقاومت یا سقف خواهیم رسید.
شکسته شدن قیمتها به هیجانات بازار نیاز دارد. در پی بالا رفتن هیجان، تعداد خریداران یا فروشندگان نیز افزایش پیدا خواهد کرد. زیاد شدن خریداران موجب ایجاد گپ صعودی خواهد شد و افزایش تعداد فروشندگان، ایجاد گپ نزولی را در پی خواهد داشت.
گپ ادامهدهنده چیست؟
گپ ادامهدهنده به گپ فرار یا گپ اندازهگیری هم معروف است. همانگونه که از نام این گپ میتوان حدس زد، مشخص است که این گپ در میانه یک روند پدیدار میشود. هنگام ایجاد گپ ادامهدهنده در یک روند صعودی، شاهد حرکت صعودی در سهم خواهیم بود. اگر گپ ادامهدهنده در روند نزولی ایجاد شود، فروش بیشتری در سهم اتفاق خواهد افتاد. وقوع این گپ حاکی از تمایل تریدرها به ادامه روند است.

در واقع برای اینکه بهتر بدانیم این نوع از گپ قیمتی چیست، باید گفت، زمانی که قیمت پس از مدتی در میانه روند، حرکت جهشی رو به بالا یا پایین ایجاد میکند، گپ فرار تشکیل میشود. با وقوع این گپ، محدودهای از بازار آشکار میشود که در آن قیمت به همراه حجم معاملات عادی و به آرامی حرکت میکند. در روندهای صعودی، این گپ نشانگر تقویت قیمت و در روندهای نزولی، به منزله تضعیف قیمت خواهد بود. گپ فرار مانند سطح حمایت در اصلاح بعدی سهم عمل خواهد کرد و معمولا هم پر نمیشود. چنانچه فاصله روند را از نقطه ابتدایی تا زمان فعلی اندازهگیری کنید، میتوانید فاصله باقیمانده تا پایان روند را تخمین بزنید.
گپ فرار در پی افزایش علاقه به خرید یا فروش زیاد در بازار ایجاد میشود. این گپ در شرایطی ایجاد میشود که معاملهگران انتظار داشتهاند که اصلاح قیمتی در سهم رخ دهد. به همین دلیل در معاملات اولیه شرکت نکردهاند. اما پس از اینکه از انتظار خسته میشوند، برای خرید سهم به بازار هجوم میآورند. این مسئله موجب میشود که قیمتها به صورت غیرعادی بالا یا پایین برود. در نتیجه گپ فرار ایجاد شود.
گپ خستگی چیست؟
یکی دیگر از انواع گپهای قیمتی در بورس، گپ خستگی نام دارد. پس از آنکه یک حرکت با شیب تند و طولانیمدت در سهم ایجاد میشود، گپ خستگی ایجاد میشود. در این گپ قیمتی، سهم در تلاش است که یک سقف یا کف جدید ایجاد کند. از جمله نشانههایی که حاکی از گپ خستگی است، میتوان به حجم معاملات بالا اشاره کرد. نکته مثبتی که این گپ در مقایسه با گپهای دیگر دارد این است که پر شدن آن زودتر اتفاق میافتد.

اگر گپ خستگی با دو عامل دیگر همراه باشد، میتوان از آن به عنوان یک گپ ادامهدهنده نیز یاد کرد. بر این اساس، چنانچه این گپ در پایان یک روند صعودی یا نزولی اتفاق بیفتد و شاهد افزایش حجم معاملات آن نسبت به میانگین هفته یا روزهای اخیر باشیم، میتوان آن را یک گپ ادامهدهنده دانست.
پس از آنکه اهدف سهم حاصل شد و دو شکاف شکست و فرار در طی این مسیر ایجاد شدند، باید منتظر شکاف خستگی بود. در انتهای روند صعودی، قیمت با یک جهش صعودی، تمام تلاش خود را میکند که روند همچنان ادامه پیدا کند. البته این جهش ناپایدار است و قیمت حدودا پس از گذشت یک هفته، کم خواهد شد. این گپ در شرایطی رخ میدهد که پس از افزایش قیمت سریع بازار در طی چند هفته، شاهد کاهش قیمت باشیم. به این ترتیب تقاضا کم خواهد شد و شاهد کاهش خریداران نسبت به فروشندگان خواهیم بود. زمانی که قیمت، پایینتر از گپ خستگی بسته شود، این مسئله نشان از پایان روند فعلی خواهد داشت.
شکاف قیمتی و نقاط حمایت و مقاومت
در نقاط انتهایی گپ و به منظور ارائه قیمت جدید، معمولا شاهد توازن عرضه و تقاضا هستیم. شکافها مناطقی از روند را نشان میدهند که میتوان بر اساس آنها نقاط ورود و خروج به سهام را به شکلی مطلوب تشخیص داد. در حقیقت این نواحی، نقاط حمایت و مقاومت در سهم هستند. میدانیم که با انتشار اخبار مهم در سهام، برگشتهای سریع رخ میدهد که این مسئله ایجاد گپهای قیمتی در بورس را در پی دارد.
البته که اخبار و گزارشها حتما نباید ارتباطی مستقیم با بازار سرمایه داشته باشند. ممکن است اخبار سایر شرکتها یا گروههای صنعتی و یا حتی حوادث جهانی هم بر سهم اثر بگذارد. اگر هیچ خبر یا گزارشی منتشر نشود، بازار در قیمتی باز میشود که به قیمت پایانی دوره قبل نزدیک خواهد بود. اما اگر اخبار مهم باشد، یا معاملهگران تقاضای زیادی برای خرید سهم داشته باشند، شکافهای صعودی یا نزولی تشکیل خواهد شد. در چنین شرایطی، حتی شکافهای کوچک هم معتبر هستند.
بیشتر بخوانید
آیا در دو سمت شکاف قیمتی، حمایت و مقاومت وجود دارند؟
زمانی که گپهای قیمتی در بورس تشکیل میشوند، پس از آن ممکن است شاهد پر شدن شکاف قیمتی باشیم. نکته مهم این است که ورود به گپ قیمتی سخت است. همچنین بیرون آمدن از گپ قیمتی نیز مسئله دشواری است. با این تفاسیر، ایجاد گپ قیمتی در هر سهمی، موجب میشود که نقاط بالایی و پایینی به منزله حمایت و مقاومت در نظر گرفته شود.
نکته مهم درباره گپهای قیمتی
برخی از شکافهایی که در نمودارها پدید میآیند، چندان حائز اهمیت نیستند. این شکافها ممکن است سیگنال خاصی را صادر نکنند و بیاهمیت باشند. این شکافها ممکن است شکافهایی قیمتی باشند که فاصله آنها با فاصله معمولی میان پیشنهادهای خرید برابر باشد. یا ممکن است در سهامی پدید آیند که قیمتهای نسبتا بالایی دارند ولی حجم معاملات در آنها کم است.
جمعبندی
گپهای قیمتی در بورس به معنای شکاف یا فاصله قابل ملاحظه در نمودار قیمت هستند. به طوری که فاصلهای میان قیمت پایانی یک سهم با قیمت روز بعدش وجود داشته باشد. گپهای قیمتی در بورس ممکن است در اثر افزایش سرمایه، تقسیم سود نقدی و یا تعدیل مثبت و منفی بیش از ۱۰ درصد ایجاد شوند. همچنین اخبار و افشای اطلاعات بااهمیت و توقفهای طولانیمدت نیز از دیگر عوامل مهم در ایجاد گپهای قیمتی در بورس هستند.
لازم به ذکر است که گپ قیمتی افزایش سرمایه و سود نقدی در نمودار تعدیلشده از بین میرود. اما گپهایی که در اثر روند طبیعی عرضه و تقاضا ایجاد میشوند، در نمودار تعدیلشده نیز باقی خواهند ماند. مدتزمان پر شدن گپ، در گرو مسائلی مانند سابقه شرکت و سرمایه آن است. چنانچه شرکت بنیاد خوبی داشته باشد و سابقه افزایش سرمایههای پیشین نشان دهد که گپهای قیمتی سریع پر میشوند، میتوان به سودآوری این سهام امیدوار بود.