مقالات

تفاوت عملکرد زنان و مردان معامله گر در چیست؟

در دنیای سرمایه گذاری و معامله‌‌، هر روز نام افرادی را می‌شنویم که معامله‌گران قدَری هستند و اسمشان پیوسته سر زبان‌ها می‌چرخد؛ نام‌هایی که بیشتر متعلق به مردان معامله گر است تا زنان فعال در این حرفه. اما در عالم معامله‌گری، خانم‌ها عملکرد و نتیجه مطلوب‌تری دارند یا آقایان؟

آمارها نشان می‌دهند که شمار زنان معامله گر تقریبا یک بیستم مردان فعال در این حوزه است؛ هر چند تعداد خانم‌های فعال در این زمینه به طور مداوم و به سرعت در حال افزایش است. تفاوت آمار حضور زنان و مردان در زمینه معمله گری اما ارتباط معنی‌داری با میزان موفقیت آنان در دنیای معاملات ندارد، چرا که درصد زنان معامله گر موفق بیشتر از همتایان مرد آنان است.

برای یافتن دلیل آمار بهتر موفقیت در میان زنان معامله گر در برابر مردان احتمالا باید به بررسی ویژگی‌های شخصیتی آنان پرداخت.

تکبر می‌تواند خصوصیتی مرگبار برای یک معامله گر باشد و مردان به دلیل روحیات ذاتی خود متکبرتر از زنان هستند. هنگامی که تحلیلی را برای معامله خود در نظر می‌گیرید، دو سناریو در انتظار شماست؛ یا تحلیل شما درست از آب درمی‌آید و به سود می‌رسید، یا مسائل آنطور که انتظار دارید پیس نمی‌روند و ضرر می‌کنید.

واکنش محتمل‌تر مردان معامله گر در سناریوی اول این است که برای کسب سود بیشتر و اثبات خود موضعش را تا حد ممکن ادامه دهد. یک معامله گر مرد در سناریوی دوم نیز سرسختانه در موضعش باقی می‌ماند تا رویه بازار به نفع تحلیل او تغییر کرده و درستی نظرش را ثابت کند.

زنان اما بیشتر به دنبال یافتن نتیجه مطلوب خود هستند تا اثبات نظرشان. آنان در پی کسب سود و دوری از ضرر هستند و در تصمیم‌گیری‌های خود منعطف‌تر عمل می‌کنند تا بیشتر با جریان بازار همسو شده و از این موج‌سواری نفع بیشتری ببرند. آنان همچنین برای جلوگیری از ریسک سقوط، به سود خود قانع بوده و پیش از طوفانی شدن بازار از موج پیاده می‌شوند.

مطالعات صورت گرفته در خصوص میزان موفقیت زنان معامله گر و مقایسه آن با مردان نیز نشان داده است که بازده سرمایه گذاری‌های خانم‌ها بیشتر است.

این در حالی است که اگر در اینترنت نام موفق‌ترین سرمایه گذاران جهان را جستجو کنید با فهرستی روبه‌رو می‌شوید که نام هیچ زنی در آن دیده نمی‌شود و دلیل آن دقیقا مشخص نیست. از این رو تعجبی ندارد که باور و تصور کلی بر این باشد که مردان معامله گر عملکرد موفق‌تری نسبت به زنان دارند.

بررسی بازارهای سرمایه اما خلاف نتیجه حاصل از جستجو در گوگل را نشان می‌دهد و بیانگر آن است که زنان سرمایه گذاران موفق‌تری هستند. نتایج پژوهشی که از سوی موسسه روتستاین کاس (Rothstein Kass) صورت گرفته، نشان می‌دهند که در سال ۲۰۱۳ بازده آن دسته از صندوق‌های سرمایه گذاری که مدیریت آن‌ها را زنان بر عهده داشته‌اند، به طور میانگین ۹.۸ درصد بوده است. این در حالی است که میانگین این بازده در خصوص کل صندوق‌های سرمایه گذاری در همین سال ۶.۱۳ درصد عنوان شده است.

این برتری اما به چه برمی‌گردد و چگونه می‌توان آن را توجیه کرد؟ برخی کارشناسان در توضیح این مساله به ریسک‌پذیری کمتر زنان به نسبت مردان اشاره می‌کنند. در صورتی که این نظریه درست باشد، سود صندوق‌های سرمایه گذاری تحت مدیریت مردان باید در سال‌های پربازده برای سهام پرریسک بیشتر بوده و در دوره‌هایی که سهام کم‌ریسک سود بهتری داشته باید شاهد بازده چشمگیر صندوق‌های سرمایه گذاری با مدیریت زنان باشیم.

مجله اکانمیست (The Economist) اما با بررسی عملکرد صندوق‌های سرمایه گذاری در دوره‌های مختلف، این نظریه را رد می‌کند.

توجیه دیگری که می‌توان برای بازده بهتر صندوق‌های تحت مدیریت زنان بیان کرد این است که این صندوق‌ها معمولا نسبت به صندوق‌های سرمایه گذاری تحت مدیریت مردان کوچک‌تر هستند و صندوق‌های کوچک‌تر به طور کلی از بازده بیشتری برخوردارند.

از سوی دیگر، برخی بر این باورند که زنان معامله گر با توجه به ریسک‌پذیری کمترشان، معاملات کمتری نسبت به مردان انجام می‌دهند و سود بیشتر صندوق‌هایی که مدیریت آن را بر عهده دارند، در واقع ناشی از هزینه تراکنش کمتر بوده و ارتباطی با سود بیشتر ندارد.

فارغ از اینکه عملکرد بهتر زنان در دنیای سرمایه ریشه در چه چیزی دارد، پژوهش‌ها نشانگر تغییر دیدگاه فعالان بازار سرمایه نسبت به زنان است. حضور زنان در این عرصه هر روز در حال افزایش است و بازارهای مالی دیگر محیط‌هایی سراسر مردانه نیستند. همین امر نوید روزهایی را می‌دهد که فهرست موفق‌ترین سرمایه گذاران جهان از انحصار مردان معامله گر خارج شده و نام زنان را نیز به خود ببیند.

زنان اما در زمینه انتشار کتاب‌‌های سرمایه گذاری همگام با مردان پیش رفته و آثاری را در کارنامه خود ثبت کرده‌اند که نمونه‌هایی از آن را در ادامه این مطلب مشاهده می‌کنید.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا