مقالات

بی‌نظمی، ریشه شکست در سرمایه گذاری

هرگاه سخن از موفقیت به میان می‌آید، بیشتر ما به موفقیت در زمینه مالی می‌اندیشیم. بورس و به طور کلی بازارهای مالی مشخصا یکی از بسترهای مناسب و پذیرفته شده برای سرمایه گذاری و درآمدزایی هستند که می‌توانند مزایای زیادی را برای سرمایه گذاران خود به همراه داشته باشند اما ریسک همیشگی این بازارها بسیاری را قربانی خود کرده و طعم تلخ شکست در سرمایه گذاری را به کام آنان چشانده است. از این رو، بررسی ابعاد و عللی که به شکست در سرمایه گذاری می‌انجامند، نکته‌ای مهم است که می‌تواند مانع چنین تجربه‌ای شود.

روشن است که آغاز فعالیت در بازارهای مالی نیازمند آموزش و آشنایی با روش‌های سرمایه گذاری و مدیریت آن است. عده زیادی از افراد بر این باورند که تنها با به دست آوردن دانش سرمایه گذاری و یادگیری روش‌های تحلیلی قدم در راه موفقیت نهاده و می‌توانند به سود مورد نظر خود دست یابند اما این تنها مقدمه‌ای برای پیمودن این مسیر است و ضامن پیروزی شما در این حوزه نیست.

یکی از عواملی که در این زمینه تعیین کننده است، داشتن نظم شخصی است. نظم جایگاهی ثابت شده در موفقیت دارد و کمک می‌کند که آموخته‌ها و تجربیات ما به ساز و کاری کارآمد برای روندی رو به رشد تبدیل شود. این مولفه همچنین نقشی کلیدی در مدیریت دارد و با منظم کردن ذهن سرمایه گذار، ساماندهی مسائل را آسان‌تر کرده و رسیدن به الگویی مناسب برای معامله را تسهیل می‌کند.

حتما شما هم با مطالبی که گفته شد، موافق هستید اما چالش اصلی از آن جا شروع می‌شود که بخواهیم حرف را به عمل تبدیل کنیم و آن را به کار بگیریم. دنیای سرمایه گذاری دنیای پیچیده‌ای است که موفقیت در آن، شخصیت خاص خود را می‌طلبد؛ شخصیتی که بسیاری از مولفه‌های آن غیرقابل یادگیری هستند. این همان چیزیست که موجب می‌شود بسیاری از افراد تکنیک‌های تحلیلی را به خوبی بیاموزند اما در عمل ناکام بمانند.

یک شخصیت مناسب برای فعالیت در بازارهای سرمایه باید بتواند آرامش خود را حفظ کند و ثباتی ذهنی را در خود به وجود آورد. فردی که دارای چنین ویژگی‌ای باشد، به راحتی تن به جریان هیجانات و شایعات نمی‌دهد و شتابزده و از روی احساسات تصمیم‌گیری نمی‌کند و بنابراین کمتر در معرض ریسک‌های بازار قرار می‌گیرد.

اعتماد به نفس از دیگر صفاتی است که به عنوان یک سرمایه گذار باید در وجود خود آن را پرورش داد. این ویژگی، شما را نسبت به محاسبات، تحلیل‌ها و تصمیم‌گیری‌های خود مطمئن‌تر کرده و زمینه تصمیم‌گیری مستقل شما را فراهم می‌کند.

اگر بخواهیم به طور خلاصه درباره شخصیتی یک معامله‌گر موفق صحبت کنیم، باید بگوییم چنین شخصی دارای ذهنی متمرکز و قوی است و می‌تواند آن را بر مبنای منطق، مدیریت کند. چنین فردی می‌تواند هیجانات و احساسات ناشی از اوج و فرودهای بازار سرمایه و سود و زیان‌های خود را کنترل کند و در کوتاه‌ترین زمان به ثبات ذهنی بازگردد.

باید این نکته را به خاطر داشت که سرمایه گذاری نیز مانند کارهایی نظیر تدریس، نویسندگی یا فروشندگی ویژگی‌هایی را می‌طلبد و بدون ریسک‌پذیری، محاسبه‌گری، حفظ منطق، کنترل ذهن،  توانایی مدیریت و ایجاد چارچوب معاملاتی مناسب نمی‌توان عملکرد مطلوبی در این زمینه داشت.

از مطالب گفته شده می‌توان به این نتیجه رسید که یک معامله‌گر و سرمایه گذار موفق بازارهای مالی باید از لحاظ روانی فردی بسیار قوی باشد و با هر ضرر ناامید نشده و صبر خود را حفظ کند و با هر سود نیز حریص نشود و بتواند طمع کور خود را مهار کند.

هنگامی که زندگی معامله‌گران موفق بین‌المللی را بررسی می‌کنیم، به چند ویژگی مشترک در میان آن‌ها می‌رسیم. پشتکار، آینده‌نگری و دید باز، دقت، کنترل هیجانات، تصمیم‌گیری غیرشتابزده و صبر از جمله این صفات هستند. علاوه بر این، امیدواری، ریسک‌پذیری و مطالعه و یادگیریِ پیوسته و فراوان را نیز می‌توان از عوامل بسیار موثر در موفقیت این افراد دانست.

رسیدن به موفقیت در بازار سرمایه مستلزم توانایی تحلیل، مدیریت مالی و روانشناسی بازار است که اصطلاحا به آن سیستم معاملاتی گفته می‌شود اما هر سرمایه گذار و معامله‌گری باید برنامه خاص خود را برای هر یک از این سه عامل داشته باشد که مبنای تعیین صحیح آن، نظم در معامله‌گری است.

هر فردی که قدم در راه معامله‌گری می‌گذارد و عزم موفق شدن در این مسیر را دارد، باید یادگیری و مطالعه را بخش ثابتی از زندگی خود بداند و به خاطر داشته باشد که هر سرمایه از دست رفته و هر ضرر، بهایی برای یادگیری و تجربه‌ای مهم‌تر بوده است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا