اخبار

علت احضار ایران خودرو و سایپا به سازمان بازرسی چیست؟

سازمان بازرسی کل کشور دو گروه خودروسازی ایران خودرو و سایپا را به این سازمان احضار کرد و پس از شنیدن دفاعیات، به این دو گروه خودروسازی هشدار داد.

به گزارش توان تحلیل، به نقل از روزنامه همشهری، سازمان بازرسی کل کشور دو گروه خودروسازی ایران خودرو و سایپا را به این سازمان احضار کرد و دفاعیات آن‌ها را شنید. افزایش دپوی خودروهای ناقص و تجاری نشدن بخشی از تولیدات شرکت‌های خودروسازی موجب شد تا سازمان بازرسی وارد عمل شود. در آخر هفته گذشته (۹ دی)، با احضار هیئت مدیره خودروسازان، به آن‌ها تفهیم اتهام شد.

سازمان بازرسی کل کشور اعلام کرد که در پی نشست‌های تخصصی و بازدیدهای میدانی کارشناسان این سازمان از گروه‌های خودروسازی ایران خودرو و سایپا و قطعه‌سازان، با هدف پایش روند تجاری‌سازی و تکمیل خودروهای ناقص و با توجه به اسناد و مدارک مثبته، هشدار مقتضی به ‌منظور ارائه برنامه زمان‌بندی و ضرورت کاهش خودروهای مذکور برای کاهش التهاب بازار خودرو به وزارت صمت و خودروسازان داده شد.

بنابراین گزارش، انجام نشدن اقدام متناظر اجرایی و روند کند کاهش تعداد خودروهای ناقص در پارکینگ‌های ایران ‌خودرو و سایپا موجب شد سازمان بازرسی کل کشور، اقدام خودروسازان را از مصادیق احتکار، منجر به اخلال در رقابت، تلقی و با تفهیم اتهام به اعضای هیئت مدیره خودروسازان، به استماع دفاعیات آن‌ها برای ادامه فرایندهای لازم به موجب آیین‌نامه اجرایی قانون تشکیل سازمان بازرسی مبادرت کند.

هزینه‌های بالاسری تولید خودرو زیاد است

جواد حسینی‌کیا، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه دستگاه قضا می‌تواند به تکمیل و تجاری‌سازی‌ خودروهای ناقص کمک کند، گفت: نباید اجازه دهیم کلاه خودروسازان بر سر مردم برود. هزینه‌های بالاسری تولید خودرو زیاد است و مشخص نیست هزینه تمام‌شده واقعی یک خودرو و سهم هزینه بالاسری در آن چقدر است.

حسینی‌کیا تصریح کرد: خودروسازان توان تولید ۲.۲ میلیون دستگاه خودرو را دارند، اما کمتر از یک میلیون خودرو تولید می‌کنند و تازه بخشی از آن را نیز به‌ صورت ناقص و به بهانه کمبود قطعات دپو می‌کنند. قطعا این کار، زمینه کمبود در بازار و افزایش قیمت خودرو را فراهم می‌کند.

وی ادامه داد: اشراف و نظارت دستگاه‌های نظارتی می‌تواند به حرکت دستگاه‌های اجرایی در مسیر درست کمک کند.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه تا چندی پیش تعداد خودروهای دپو شده در پارکینگ‌های خودروسازان بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار دستگاه بود، اظهار کرد: خودروسازان با افزایش ۱۸ درصدی قیمت، حرکت به سمت تجاری‌سازی‌ این خودروها را وعده دادند. اما چون بازار، انحصاری است، خودروسازان برای رشد تیراژ تولید و عرضه، بهبود کیفیت محصولات و تولید خودروهای ارزان‌قیمت انگیزه‌ای ندارند.

حسینی‌کیا خاطرنشان کرد: اقدام سازمان بازرسی به تکمیل و تجاری‌سازی‌ خودروهای ناقص و دپوشده در خطوط تولید خودروسازان کمک خواهد کرد. به ‌نظر می‌رسد صنایع خودروسازی باید دستگاه‌های نظارتی را بالای سر خود ببیند و در قبال عملکردشان پاسخگو باشند.

در تولید برخی خودروهای ناقص، با کمبود قطعات مواجهیم

عزیز اکبریان، رئیس پیشین کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز با بیان اینکه قبلا نیز موضوع دپوی خودروهای ناقص در دستگاه‌های نظارتی بررسی شده بود، گفت: در تولید برخی خودروهای ناقص، واقعا با کمبود قطعات مواجهیم؛ در چنین شرایطی خودروساز واقعا چه کاری می‌تواند بکند.

وی بیان کرد: یک خودرو از چند میلیون قطعه تشکیل شده، وقتی چند قطعه موجود نیست، خودروساز چه کار می‌تواند بکند، دپوی خودرو، به نفع خودروساز نیست. باید ابتدا مشکلات خودروسازان ریشه‌یابی و رفع شود.

اکبریان خاطرنشان کرد: متاسفانه به جای علت‌ها به معمول می‌پردازیم، وقتی بازار به دو میلیون دستگاه خودرو احتیاج دارد و در خوش‌بینانه‌ترین حالت تولید داخل به ۱.۲ میلیون دستگاه می‌رسد، معلوم است که قیمت خودرو افزایش می‌یابد. در چنین شرایطی یا باید میزان تولیدات کیفی در داخل افزایش یابد، یا اینکه مجوز واردات خودرو برای پاسخگویی به نیاز بازار صادر شود.

با وجود افزایش ۱۸ درصدی رسمی قیمت خودروهای داخلی در هفته‌های اخیر، تازه‌ترین آمارها از رشد دپوی خودروهای ناقص و تجاری نشده در پارکینگ‌های شرکت‌های خودروسازی حکایت دارد.

پیش‌تر، در هفته گذشته، روزنامه همشهری با استناد به گزارش‌های ارائه شده رسمی خودروسازان، در سامانه کدال، از تجاری نشدن و دپوی ۷ درصد خودروهای تولید شده در ۹ ماه امسال، یعنی معادل ۴۹ هزار دستگاه از خودروهای تولید شده، تا پایان آذرماه، خبر داده بود. طبق این آمار، میزان تولید خودرو تا پایان آذر ماه نسبت به پارسال ۲.۳ درصد رشد کرده است، اما میزان فروش خودرو ۱۰ درصد، یعنی معادل ۷۰ هزار دستگاه، کاهش یافته که نشان می‌دهد این خودروها به جای عرضه در بازار، راهی پارکینگ خودروسازان شده است.

منبع
همشهری

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا