مقالات

تأثیر بورس بر اقتصاد کشورها؛ موتور تأمین مالی برای توسعه صنایع

هدف اصلی تمام کشورها، تلاش در جهت رسیدن به توسعه اقتصادی و گسترش صنایع درآمدزا است. فعال بودن بازار بورس یک کشور برای سیستم اقتصادی و توسعه‌ای اهمیت و تأثیر بسیار زیادی دارد. بورس حکم موتور پیشران تأمین مالی صنایع بزرگ را دارد و به خاطر شفافیت بالا، ایده‌آل‌ترین نهاد اقتصادی کلان برای هر حکومتی محسوب می‌شود. در این مطلب قصد داریم تأثیر مثبت و بالنده‌ی بورس بر اقتصاد کشورها را در حوزه‌های کلان اقتصادی بررسی کنیم.

مقدمه‌ای درباره‌ی تأثیر بورس بر اقتصاد کشورها

چگونگی تأثیر بورس بر اقتصاد کشورها

سرمایه‌گذاری بلندمدت باعث توسعه اقتصادی یک کشور می‌شود چرا که کشورها با سرمایه کوتاه‌مدت قادر نخواهند بود که نیازهای مالی جامعه را تامین کنند. داشتن یک بازار اقتصادی محکم و دارای عملکرد مطلوب، به یک زیرساخت بلندمدت برای فراهم کردن منابع مالی مورد نیاز احتیاج دارد. مهم‌ترین تفاوت سرمایه‌گذاری در بورس نسبت به سرمایه‌گذاری در بازارهای سنتی، داشتن حمایت قانون، شفافیت و رسمیت داشتن آن است. معمولا رشد بازار بورس، نشانه رشد اقتصاد کلان یک کشور است و در بلندمدت، رابطه و تاثیر دوسویه‌ی مثبتی را بر شاخص بورس و اقتصاد کشورها ایجاد می‌کند.

بورس در چه حوزه‌هایی از اقتصاد کارکرد مثبت دارد؟

تأثیر و کارکرد مثبت بورس در اقتصاد کشورها را می‌توان در حوزه‌های محوری زیر مورد بررسی قرار داد:

تأمین سرمایه صنایع و بنگاه‌های تولیدی

شاید اصلی‌ترین نقش بازار بورس در توسعه اقتصادی کشورها، تسریع جذب و تأمین سرمایه صنایع و بنگاه‌های تولیدی است. به عبارتی هدف اصلی بورس، گردآوری بازارهای سرمایه و حرکت آن‌ها به سوی کسب و کارهای اقتصادی است. بازار بورس به مشاغل و افرادی که برای شرکت‌های خود به سرمایه نیاز دارند، کمک کرده و سرمایه آن‌ها را تامین می‌کند.

تصور کنید یک شرکت بعد از تحقیقات لازم، نتیجه گرفته است که با افزایش خط تولید خود، قادر خواهد بود یک محصول جدید به بازار عرضه کند. مطمئناً در صورتی که یک شرکت خط تولید جدید راه بیاندازد، سوددهی شرکت، فروش شرکت و میزان تولید آن افزایش خواهد یافت. در نتیجه باعث ایجاد اشتغال بیشتر و به تبع آن، رونق اقتصادی و تاثیر مطلوب بر اقتصاد کشور می‌شود اما تمام این‌ها نیازمند سرمایه‌ی اولیه است. یک راه حل رایج، دریافت وام و تسهیلات بانکی است؛ این روش اما هم زمان زیادی نیاز دارد و هم هزینه بالایی برای شرکت دارد.

در این نقطه است که جایگاه و تأثیر بورس در توسعه اقتصاد و تامین سرمایه صنایع یک کشور مشخص می‌شود؛ شرکت پس از پذیرش در بورس، طرح توجیهی خود را ارائه می‌دهد. چنان‌چه طرح شرکت با توجه به شرایط و قوانین بورس قابل قبول باشد، می‌تواند با عرضه و فروش سهام اولیه در بورس و ارائه آن به سرمایه‌گذاران، منابع مالی مورد نیاز خود را به سرعت و به میزان مورد نیاز فراهم کند.

حفظ ارزش پول

انباشت سرمایه در دست شهروندان عادی می‌تواند باعث رکود اقتصادی شود. بورس در این حوزه از اقتصاد نیز می‌تواند به ایفای نقش بپردازد؛ کارکرد بورس در کنترل رکود اقتصاد کشورها به این صورت است که با فعال کردن پس‌اندازهای بی‌رونق و به کار بردن آن در خط تولید جدید و فراهم کردن تسهیلات برای شرکت مردم در تامین مالی لازم، نرخ تورم کنترل و ارزش سرمایه‌ها حفظ می‌شود.

نقدشوندگی بالا و سریع سهام؛ درآمدزایی برای مردم و بهبود رضایت اجتماعی

یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های بازار سرمایه که آن را از بازارهای دیگر از جمله بازار مسکن متمایز می‌کند، این است که سهام در بازار بورس به راحتی نقد می‌شود و سهامدار هر زمان که بخواهد می‌تواند سهام خود را به فروش برساند؛ امری که اطمینان خاطر سهامداران را به همراه دارد. در این بازار افرادی بیشترین سود را در این بازار می‌برند که نوسان‌گیری می‌کنند و سود خود را از فروش سهام در بزنگاه‌ها به دست می‌آورند.

نقدشوندگی و اعتبار بالای سهام مورد مبادله در بازار سهام، ضمن تشویق و تقویت تزریق سرمایه به صنایع کلان، باعث می‌شود که شهروندان عادی بتوانند به راحتی و با شفافیت بالا درآمدهای خوب کسب کنند. این مسئله باعث بهبود رضایت اجتماعی سهامداران خرد جامعه می‌شود.

به خاطر داشته باشید که فعالیت در بازار سرمایه به شرط این که اصولی و با آگاهی صحیح انجام شود، می‌تواند برای افراد درآمد ایجاد کند. معمولاً افراد فعال در بازار بورس با روش‌های مختلف تحلیل تکنیکال، روانشناسی بازار و تحلیل بنیادی و نیز بررسی اطلاعات شرکت، سهام می‌خرند تا از طریق دریافت سود نقدی یا DPS و افزایش قیمت سهام، به درآمد برسند.

توسعه اقتصادی با تضمین امنیت و شفاف‌سازی

بازار بورس در شفاف‌سازی اقتصاد جایگاه بسیار مهمی دارد. وجود قوانین و مقررات مختلف و نظارت دقیق و جدی بر اجرای آن‌ها باعث حمایت از پول سرمایه‌گذاران می‌شود؛ به طوری که بر اساس این قوانین، شرکت‌ها وظیفه دارند اطلاعات دقیق و کامل وضعیت مالی و اهداف و برنامه‌های خود را به بورس اعلام کنند. به دلیل وجود این رویه، می‌توان به جرأت گفت که بورس به لحاظ نقش حمایتی خود در اقتصاد کلان کشورها، تأثیر بسیار عمیقی دارد چرا که شرایط مذکور موجب می‌شود که سرمایه‌گذار به آسانی از اطلاعات کافی شرکت مورد نظر آگاه شود و با خیال آسوده‌تری نسبت به خرید سهام اقدام کند.

علاوه بر این، با توجه به اینکه بازار بورس، نظارت بهتر و محکم‌تری بر شرکت‌ها دارد و آن‌ها را کنترل می‌کند، این امر منافع مشترکی میان مالکان و خریداران سهام ایجاد می‌کند. منافع مشترک میان دو طرف موجب می‌شود که اشخاص پس‌اندازهای خود را با اطمینان سرمایه‌گذاری کنند و به دنبال ورود سرمایه‌های کوچک به بورس، رونق و شکوفایی اقتصادی کشورها بیش از پیش شود.

ابزاری برای تضمین سلامت اقتصاد

تأثیر دیگر بازار بورس، حفظ سلامت اقتصاد کشورها است. اگر در اقتصاد یک کشور سرمایه کافی وجود نداشته باشد یا این که سرمایه‌ها چرخه‌ای معیوب و غیرشفاف داشته باشند، فعالیت‌های اقتصادی به درستی توسط شرکت‌ها صورت نمی‌گیرد؛ در نتیجه سلامت اقتصادی کشورها در سطحی نگران‌کننده قرار می‌گیرد و عملاً اقتصاد رونق نمی‌گیرد. بورس به لحاظ خاصیت‌ نظارتی خود، نقش ضامن سلامت اقتصاد در کشورها را ایفا می‌کند.

جمع‌بندی

نقش و تأثیر بازار بورس در توسعه اقتصاد کشورها غیرقابل انکار است. در این بازار گردآوری حداقل پس‌اندازها و ورود آن‌ها به بازار، شرایط را برای سرمایه‌گذاری بلندمدت فراهم می‌کند؛ به این ترتیب افراد مختلف قادر هستند که با حداقل مبلغ، سهام شرکت‌های گوناگون را خریداری کنند و به نوبه خود موجب رونق کسب و کارها، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی شوند و در کنار آن به سود قابل قبولی برسند. در نتیجه‌ی گردآوری سرمایه‌ها و پس‌اندازهای کوچکِ انباشته شده در دست مردم و به‌کارگیری آن‌ها در پروژه‌های بلندمدت، بورس می‌تواند در کنترل تورم و رکود کشورها نیز نقش تأثیرگذاری داشته باشد. علاوه بر این، بورس به خاطر مبانی نظارتی و شفافیت امور مالی، سلامت اقتصادی کشورها را نیز تضمین می‌کند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا